Leta lägenhet på boplats.se

Under sök bostad hittar du alla lägenheter som är publicerade just nu. Om du vill ha ett meddelande när en viss typ av lägenhet publiceras, kan du skapa en bevakning.

 Söka / Bevakningar / Visa lägenheter / Villkor och plats / Lista eller karta / TipsFem åt gången


Leta bland publicerade lägenheter

Med hjälp av sökverktyget kan du leta bland alla lägenheter som finns annonserade för tillfället. Genom att fylla i fälten och trycka på knappen "Sök" filtreras listan på publicerade lägenheter. 

sök.jpg

Bevakningar

Om du vill ha ett meddelande när en viss typ av lägenhet publiceras kan du göra en bevakning genom att Spara sökkriterier som bevakning.  Du kan göra flera olika bevakningar som du döper själv, till exempel ”Trea i Lundby med balkong” eller ”Min drömlägenhet”. Under Mina sidor/Kontaktuppgifter ställer du in om du vill ha e-post när en bevakning hittar en publicerad lägenhet. 

bevakning.jpg

Visa lägenheter

När du är inloggad är de lägenheter som du kan anmäla intresse för markerade med en grön bock. Om du inte uppfyller villkoren ser du ett rött kryss. 

   
Uppfyller villkoren   Uppfyller inte villkoren

Om du bara vill se lägenheter där du kan anmäla intresse skall du kryssa i rutan Visa bara boenden där jag uppfyller villkoren. 

Villkor och plats

Klicka på villkoren och se exakt vad som krävs för att kunna anmäla intresse. Du ser även hur många som redan har anmält intresse och vilken plats du har för tillfället.

villkor 1.jpg 

Enkla tips för att söka smart

Jämför dina ködagar med statistiken för att se vilka områden du kan ha störst chans att få lägenhet inom.

Tänk igenom vilka behov du har - t.ex. hur mycket du kan betala och hur många rum du behöver. Sök bara de lägenheter som passar dig.

Läs annonsen noga. Kolla vilka villkor som gäller, vilken typ av lägenhet det är och vilket inflyttningsdatum. 

Kontrollera hur många som är före dig. Det ser du under bilden i  annonsen. Är det mer än 50 före dig, så är det ingen idé att du anmäler intresse.  

Håll dig uppdaterad. Tänk på att antalet före dig kan ändras så länge lägenheten är publicerad. Om du vill ta bort en intresseanmälan för att kunna göra en ny, gå gärna igenom alla dina fem intresseanmälningar och se hur du ligger till.

Du kan ansöka om upp till fem lägenheter

Från och med 1 november 2019 är antalet publicerade lägenheter som du kan anmäla intresse för begränsat till fem stycken. Begränsningen gäller bara de lägenheter som är öppna för intresseanmälningar. När tiden för intresseanmälan har gått ut kan du anmäla intresse för nya lägenheter.  

Kan jag ändra mig? 
Om du har anmält intresse för fem lägenheter och hittar en lägenhet som du är mer intresserad av, kan du ångra en av dina tidigare intresseanmälningar.

Hur ångrar jag en intresseanmälan för att kunna söka en annan lägenhet? 
Du ångrar din intresseanmälan genom att klicka på samma knapp i annonsen som du använder för att anmäla intresse. Du ser hur många publicerade lägenheter du har anmält intresse för under Mina Sidor / Sökta bostäder. Här kan du även klicka på "Ta bort" för att ångra en intresseanmälan.

Räknas alla lägenheter in bland mina fem intresseanmälningar? 
Begränsningen gäller bara de lägenheter som är öppna för intresseanmälningar. När tiden för intresseanmälan har gått ut kan du anmäla intresse för nya lägenheter. Du kan se ”Anmäl senast” i varje annons. Lägenheter där tiden för intresseanmälan har gått ut eller där visning pågår räknas alltså inte in i dina fem ansökningar.

Jag har en medsökande. Vad gäller då? 
Du och din medsökande har varsitt personligt konto på boplats.se, även om ni är medsökande med varandra. Era intresseanmälningar räknas inte ihop. Ni har alltså möjlighet att göra fem intresseanmälningar var. 

Varför får jag bara söka fem lägenheter?
Vi har märkt att många anmäler intresse på lägenheter som de egentligen inte är intresserade av.  Sökande tackar ofta Nej till erbjudanden om visning eller kontrakt. Detta gör att vi måste ta kontakt med många personer för varje lägenhet innan vi hittar någon som tackar Ja. Det blir de bostadssökande som får betala för det, både genom att det tar längre tid och att Boplats verksamhet blir mer kostsam. Vi  inför en begränsning för att du som bostadssökande bara ska anmäla intresse på de lägenheter du verkligen är intresserad av. Då får vi en snabbare och mer effektiv uthyrningsprocess, vilket gynnar alla. 

Vad innebär det för mig som bostadssökande? 
Det blir färre antal intresseanmälningar per lägenhet. Seriösa intresseanmälningar innebär att du kommer att få en bättre uppfattning om dina chanser för varje lägenhet. Det kommer också att skynda på uthyrningsprocessen, så att du som bostadssökande snabbare kan få besked om lägenheterna du har sökt. Begränsningen gäller bara de lägenheter som är öppna för intresseanmälningar. Boplats är en bostadsförmedling där alla lägenheter förmedlas efter kötid. Det innebär att den sökande som har flest ködagar och som uppfyller villkoren erbjuds lägenheten. Det finns därför ingen anledning att söka alla lägenheter som publiceras. Du ökar inte dina chanser att få en lägenhet genom att söka lägenheter där det är många före dig.