Hur lång tid tar det?

Hur länge du får vänta beror mycket på vilken typ av lägenhet du söker, och var den ligger. Oftast tar det flera år.

   

Se filmen 

Det är svårt att svara på frågan hur lång tid det tar eftersom det inte finns någon traditionell bostadskö hos Boplats. Däremot kan man säga att det för varje lägenhet som har en rangordning, bildas en liten kö; en lista på alla som har anmält sitt intresse.

liten kö.jpg

Se din plats

I annonsen för lägenheten ser du vilken plats du har av alla som har anmält intresse. Är det fler än 50 personer före dig är chansen minimal att du blir bjuden på visning. Att du anmäler intresse på lägenheter där du inte har en chans att komma på visning hjälper dig inte. Hyresvärdarna tittar inte på hur många lägenheter du söker.

När lägenheten är uthyrd ser du hur många dagar den hade som fick kontraktet på mina sidor/ Sökta Bostäder / Gamla intresseanmälningar.

Här hittar du den senaste statistiken.

Beror på vad du söker

Hur lång tid det tar för just dig beror alltså på vilken typ av lägenhet du söker och i vilka områden. Om du söker lägenheter som väldigt många är intresserade av krävs det i allmänhet fler dagar för att komma längst fram. Om du söker lägenheter som färre är intresserade av är det större chans att det går snabbare. I områden med få lägenheter och liten omflyttning är det få lägenheter som annonseras varje år. Det betyder att de som får dessa lägenheter ofta är personer med många dagar hos Boplats. 

Det kan gå snabbt

Privata hyresvärdar behöver inte ha någon särskild rangordning, utan kan välja att läsa igenom intresseanmälningarna och sedan bestämma vem som ska få komma på visning och få kontraktet. Därför kan det ibland gå väldigt snabbt att få en lägenhet.