Fortsätt till sidans innehåll
Stäng

M2.jpg

| 2017-11-06 |

Är du 70 år eller äldre och vill bo i en vanlig lägenhet men med större gemenskap och trygghet? Då är trygghetsboende något för dig. Hjärtat i verksamheten är den gemensamma aktivitetslokalen som sköts om av en värd som skapar vi-känsla.


Hyran? Inte ett öre dyrare än en ”vanlig” lägenhet.

När Familjebostäder bygger 200 nya hyresrätter i direkt anslutning till de befintliga gårdarna vid Opaltorget blir 27 av dem trygghetsboenden. 

– De ligger i den del som byggs precis intill spårvagnshållplatsen, vid alla butiker och nära vår lokala kundservice. Så det är det bästa läget, säger Annika Berntsson på Familjebostäder.

Det har gått tre år sedan man startade sitt första trygghetsboende i Kortedala. Sedan dess har också Högsbo och Lundby fått varsitt.

– Det är inte mycket som skiljer från vanliga lägenheter. Vi tar bort trösklar, sätter in spisvakt, digitalt dörröga och stödhandtag vid duschplats om inte det redan finns. Hiss är förstås ett krav, och i entrén finns en sittplats och dörren är automatisk. 

Konceptet Trygghetsboende handlar mest om den sociala aspekten och i centrum står den gemensamma aktivitetslokalen. På plats finns en trygghetsvärd som är anställd av Göteborgs stad för att hjälpa till.

– Det är ingen serviceinrättning utan mer som ett förlängt vardagsrum. Värdens roll är mycket att se till att inget ”elitgäng” tar över stället utan att nyinflyttade och andra också kommer in i gemenskapen.

Vad gör man i aktivitetslokalen?

– Ofta är det ganska enkla saker. Man bakar, fikar, äter, spelar kort, skriver stryktips, ser på tv. Det har också arrangerats loppis, julfester, gymping och bussutflykter.

De 27 nya lägenheterna vid Opaltorget beräknas inte stå färdiga förrän 2021, men några lägenheter ur det befintliga beståndet kommer också att göras om till trygghetsboenden, förhoppningsvis redan nästa år. 

– Och gemensamhetslokalen kan vi börja bygga hösten 2018. Totalt kommer det att bli ca 40 trygghetslägenheter i området.


Dessa kan alla sökas på boplats.se. Kravet är att någon i hushållet är över 70 år. Eftersom konceptet finansieras av Göteborgs stad (10.250 kronor per trygghetslägenhet och år) är hyran inte högre än för en ”vanlig” lägenhet. 

– Det ger inte oss någon ekonomisk vinst, men är väldigt bra för våra hyresgäster. Det är klart att det är populärt, säger Annika Berntsson. 

    M2 (3).jpg

Läs mer om Boplats bomässa Bonytt, den 11 november: 30 000 kommande bostäder att hyra eller köpa