Fortsätt till sidans innehåll
Stäng

IMG_1681.jpg

2017-06-05 

Risken för ensamhet och isolering är större bland hbtq-personer än hos andra äldre. Därför behövs ett gemenskaps-boende för hbtq-seniorer i Göteborg. Agneta Wirén har varit med och startat föreningen som vill göra det möjligt.

 

Hon är en veteran inom kvinnorörelsen. Var med och grundade den feministiska gruppen kvinnoligan redan 1972 och sen kvinnofolkhögskolan där hon var rektor i många år. 

Idag är hon pensionär med fokus på äldre hbtq-personers situation. För åtta år sedan startade hon, i samarbete med RFSL, påverkansgruppen hbt-seniorerna och i kölvattnet av det bildades Hbtq-seniorernas boendeförening förra året. 

– Till skillnad från yngre hbtq-personer har den äldre generationen sällan skaffat barn och har inte någon traditionell familj omkring sig som besöker och hjälper till med sånt man inte längre klarar själv, säger Agneta Wirén.

Det vardagliga umgänget på ett gemenskapsboende skulle kanske inte ersätta det, men det skulle motverka isolering och bidra till en bättre hälsa – något som kanske innebär att man slipper att flytta till trygghetsboende eller äldreboende. 

– Då behöver man inte tänka på att ”komma ut” hela tiden och på hur omgivningen ska reagera. Det är många rädda för. Nu för tiden är det visserligen okej att vara bög eller flata och i regel är det inga problem med personal på äldreboenden eller i hemtjänsten. De är unga och öppna. Fördomar lever kvar starkare bland andra äldre. Det är inte så att man ändrar på attityder bara för att man ändrar på paragrafer och lagar. 

Tanken på ett gemenskapsboende för hbtq-seniorer uppstod på en fika med ett par äldre killar som bor i en villa ute på vischan för några år sedan. 

"Vi började diskutera vad man skulle göra om ens partner dör. Hur ska man klara av att ta hand om ett hus?"

– Vi började diskutera vad man skulle göra om ens partner dör. Hur ska man klara av att ta hand om ett hus? Sen gled det över till en diskussion kring hur det är att bli äldre och och alla problem man möter som hbtq-person om man är i behov av hjälp. 

Efter tips från föreningen Bo ihop, som jobbat för att människor ska bo tillsammans i många år, startades Hbtq-seniorernas boendeförening som en studiecirkel. Det var välbehövligt. 

– Man måsta snacka ihop sig. Även om föreningen mest bestod av gamla kompisar så måste man på något sätt lära känna varandra igen. Folk vill så olika saker med ett boende. Vi besökte också Sveriges enda regnbågsboende i Stockholm och ett annat i Berlin.

Föreningen kom fram till att ett gemskapskapsboende för hbtq-personer i Göteborg bäst skulle drivas som en kooperativ hyresrättsförening och vara ett hus där man kunde samlas kring aktiviteter i en lokal.

– Att bygga nytt är dyrt så det får räcka med en lokal. Sen är det där med att äta middag ihop varje dag inte riktigt vår grej, men kanske kan det utvecklas till någon dag i veckan. Det viktiga är det finns ett rum för fika, studiecirklar eller en vandringsgrupp, säger Agneta Wirén.

Kanske finns det en öppning

Initiativet har tagits väl emot Göteborgs stad, politiker och vissa delar av fastighetsbranschen.

– På fastighetskontoret är man väldigt positiva. Men det räcker inte så. Man måste vara väldigt envis. Det förs ju en ständig kamp om kommunens tomter. Vi har bjudit in politiker och diskuterat. Kontaktat de kommunala bostadsbolagen. Och i förra veckan besökte vi det lilla bostadsbolaget Botrygg och tittade in ett av deras hus. De var jättebra. Engagerade. De hade räknat ut allt med ekonomin och har en modell de kör efter när de bygger hus.

Kanske finns en öppning där, kanske inte. Agneta Wirén räknar hur som helst med att det kommer att ta tid innan ett seniorboende för hbtq-personer står klart i Göteborg. Minst fem år. Fram till dess fortsätter den opinionsbildande verksamheten. Under West Pride arrangerar man ett seminarium i samverkan med Hyresgästföreningen. 

– Jag var med i en paneldiskussion som diskuterade frågan för ett par år sedan på festivalen. Då gjorde politikerna klart att man inte ville isolera grupper, att man arbetade för mångfald. Och det håller vi med om. Det vi vill skapa är ett normkritiskt boende. Vi bryr oss inte om vad folk gör i sina sovrum och andra än hbtq-personer är också välkomna. Vi vill inte leva på en isolerad ö, säger Agneta Wirén.


 Seminariet ”När kan hbtqBo bli verklighet i Göteborg äger rum under West Pride, 8 juni, 16.30-17.15.

 HbtqBo 

 Boihop