Continue to the page
Close

Att hitta ett hyreskontrakt på en lägenhet som är som ett radhus var drömmen för Britt-Marie och Lars-Åke. Och de lyckades!

- ”Jag är så tacksam för varje dag jag vaknar upp, ser grönskan och hör fåglarna”, säger Britt-Marie.
- ”Det är en sådan lycka! Jag kan inte beskriva det”, fyller Lars-Åke i.

Lägenheten ligger i området Hedens By på Hönö och är som ett litet radhus. Britt-Marie och Lars-Åke bodde tidigare på en av grannöarna i Öckerö kommun, och de är glada att de inte behövde flytta så långt för att kunna få bo i en Trygghetslägenhet.

Hedens By är ett bilfritt och mycket trivsamt radhusområde. Det består av moderna hyreslägenheter i ett plan med uteplats och förråd vid den egna entrén och en fin avskild uteplats på baksidan. Parkeringsplatser finns i anslutning till området. Nära till service, färjeläge och den pittoreska småbåtshamnen Hedens hamn. Det finns 48 lägenheter totalt.

Vi frågar varför paret sökte sig till Hedens By. Det finns ju många andra fina bostäder på öarna. Från början var det att deras dotter bodde i samma område och närheten lockade mycket. Så småningom insåg de att det var en anledning av flera. De stormtrivs i området. Närheten till trevliga grannar och möjlighet att kunna fixa med huset i liten skala. Liksom uteplatser både på fram- och baksidan av huset. Här är inte lyhört utan man är i fred. När vi sitter på baksidan har vi bara grönska runt omkring. Grannarna varken syns eller hörs.

IMG_1132.jpg
Britt-Marie och Lars-Åke är lyckliga över att ha fått två mysiga uteplatser. 

IMG_1127.jpg
På baksidan är uteplatsen avskild och har grönska runt omkring.

Det kändes på en gång att det var helt rätt
När Britt-Marie och Lars-Åke sökte lägenheten på boplats.se var de från början på plats tre av de sökande. De fick gå på en visning och blev blixtförälskade i lägenheten. Sedan följde en nervös väntan innan glädjebeskedet kom – de som var före hade tackat nej till lägenheten och Britt-Marie och Lars-Åke blev erbjudna kontraktet! 

- ”Vi visste på en gång att vi ville ha denna”, berättar Britt-Marie. ”Det var ju många som var här och tittade då innan… Jag tror, jag vet inte men jag tror att de som backade ur … golven var uppbrutna här, det såg ut som … Antingen har de tackat nej för det eller så hade de inte råd kanske att ha dubbla hyror. Det är ju inte alla som kan det. Men i och med att vi hade sålt huset så kunde vi det. Det var verkligen många och ett par sa, -Men ohhh! Den här vill vi ha! Då sa jag, vilken plats står du på då… på ett ungefär då? Nja, vi står ju efter dig då. Nummer fyra. Då sa jag så här, ja – då får ni den inte för den skall vi tacka ja till.”

Innan Britt-Marie och Lars-Åke flyttade in fixade hyresvärden det uppbrutna golvet och målade om väggarna. Grå golv och äggskalsvita väggar, helt i Britt-Maries smak.

IMG_1118.jpg
Britt-Marie älskar färgen på väggarna i det mysiga köket. 

Öckerö Fastigheter hade tidigare en egen kö för sina boende – nu är de på Boplats!
Öckerö Fastigheter hade tidigare en egen kö för sina boende. Där hade Britt-Marie satt upp sig. Under första halvåret 2021 valde Öckerö Fastigheter att flytta in sin kö till boplats.se och låta Boplats förmedla deras lägenheter. Öckeröpoängen håller på att fasas ut. Under tiden erbjuder Öckerö Fastigheter företräde till sina befintliga hyresgäster. Men trots företrädesvillkoren går faktiskt majoriteten av Öckerö Fastigheters lägenheter till vanliga boplats-sökande, som inte har kötid från Öckerö. Bara 17 lägenheter av totalt 62 har gått till personer som redan bor hos Öckerö Fastigheter eller har kvar sina kö-dagar från den ursprungliga kön. Genomsnittet gällande antal Boplats-dagar för att få en lägenhet hos Öckerö Fastigheter är 847 dagar.

Boplats kundtjänst hjälpte till med registreringen
I samband med att Britt-Marie skulle registrera sig på boplats.se ringde hon upp Boplats kundtjänst och fick hjälp med att fylla i sina uppgifter så att profilen skulle bli komplett. När man ska söka en lägenhet på Boplats är det viktigt att alla uppgifter är ifyllda och korrekta. Boplats kundtjänst gick även igenom skatteregler och hur man ska tänka då man uppger sin inkomst. Efter att ha fått så bra hjälp och information från Boplats kändes sig Britt-Marie och Lars-Åke trygga att börja söka lägenheter.

Så funkar Boplats
Boplats har funnits sedan 1994, först som marknadsplats för hyresrätter och sedan 2019 som bostadsförmedling. Kommunala och ett 40-tal privata bostadsbolag i Göteborg med omnejd, lägger ut sina lediga lägenheter. Grundprincipen är enkel, av de som söker lägenheten och uppfyller hyresvärdens villkor, är det den som har stått längst i kö som har första tjing. Under 2022 förmedlades drygt 7 000 lägenheter. Mellan 2021-2023 har 62 lägenheter förmedlats från Öckerö Fastigheter.

Boplats har knappt 280 000 registrerade bostadssökande och av dessa sökte 60 000 minst en lägenhet under 2022. Vi förmedlade drygt 7 000 lägenheter förra året. Vi ägs av Göteborgs Stad men finansieras inte av skattepengar utan enbart av medlemsavgifter. Hos Boplats kan man söka lägenheter från kommunala och privata bolag i Göteborg och utanför, inom arbetspendlingsavstånd. Utöver Göteborgs kommun lägger både Mölndalsbostäder och Öckerö Fastigheter sina lediga lägenheter hos Boplats.

Det är idag över 55 hyresvärdar som lägger ut sina lägenheter på boplats.se. Det underlättar enormt för de som söker bostad att slippa leta på flera plattformar. Ställ dig i kö så snart du kan! Boplats tilldelar enbart lägenheter på kötid, efter att hyresvärdens villkor uppfyllts. Du kan vara medlem från det att du fyller 17 år och du behöver inte betala årsavgiften på 200:- förrän du fyller 18 år. Det finns bara fördelar med att registrera sig och vara passiv medlem. Situationen i livet kan förändras snabbt och ett behov kan uppstå även om det inte är något du tror idag.