Välkommen till Mölndals innerstad

IMG_0755.JPG

Nyheter 2016-08-29

Mölndal centrum är snart ett minne blott. Istället växer just nu Mölndals innerstad fram med tvåtusen nya arbetsplatser, butiker, kaféer, restauranger och, inte minst – 600 nya bostäder! Du kan ta del av utbudet på mässan Bonytt den 10 september. 

I början av 2017 läggs de första hyresrätterna ut på Boplats. Men innan dess, närmare bestämt i november i år, börjar Riksbyggen sälja bostadsrätter i ett av tre projekt man nu bygger i Mölndals innerstad. Det handlar om 55+lägenheter i en så kallad Bonumförening vilket är vad företaget kallar sin satsning på seniorboende. De andra två projekten kommer att utgöras av en vanlig traditionell bostadsrättsförening och en som riktar sig till unga efter ett nytt koncept som kallas StegEtt.

– Det är tänkt som ett första steg in på bostadsmarknaden. Alla borde ha möjligheten att bo bra till en rimlig kostnad. Därför utvecklar vi bostadsrättsföreningar med små, effektivt planerade lägenheter på ett till två rum med modern design samt god kvalitet och funktion, säger Bodil Jönsson på Riksbyggen.

Totalt rör det sig om ca 300 bostadsrätter med inflyttning från sommaren 2018 och framåt. Och intresset är stort. Bodil Jönsson berättar att många hört av sig, inte bara från närområdet utan också från Göteborg, Kungsbacka, Lerum, Partille och andra delar av regionen. Hon förstår varför. Själv kände hon inte till Mölndal speciellt bra innan hon började arbeta med projektet men är sedan dess, som hon säger, ”helt fascinerad över hur bra kommunikationerna är och över hur mycket som händer här”. 

– Skulle jag sätta ner bopålarna på nytt, skulle jag absolut göra det i Mölndal, säger hon och fortsätter. Framöver bygger Riksbyggen ytterligare tre projekt i innerstaden.  

Den modiga staden

Jo, det händer mycket i Mölndal. Den ombyggda Knutpunkten är numer Västsveriges näst största kollektivtrafikterminal – ett nav för bussar, spårvagnar och pendeltåg som ser miljontals resenärer varje år. Och direkt i anslutning till den ligger profilbyggnaden SCA-huset som spårvagnarna vänder under och där 1000 personer ska kunna ha sin arbetsplats när huset är klart för inflyttning i december. Tusentals arbetsplatser skapas också när handeln fördubblas i Mölndals innerstad. 2018 öppnar till exempel Mölndals galleria med 70 butiker i två våningsplan. 

– Stadens vision är att vi ska vara den modiga staden med en tydlig historia. Och att bygga om ett helt centrum till en innerstad får man säga är ett modigt grepp. Det ska byggas extremt mycket bostäder i Mölndal, närmare 10 000 på 15 år, och då har man insett att det måste finnas en innerstad som matchar det, säger Susanne Höjer på Mölndalsbostäder, det kommunala bostadsbolaget som bygger 300 hyresrätter i Mölndals innerstad.

Hajen gatubild.jpg
De 200 första i kvarteret Hajen ska vara inflyttningsklara hösten 2017 med butiker, kaféer och kontor i bottenplan. I de två första våningarna i ett 16 våningar högt punkthus i kvarterets ena ände kommer dessutom Mölndals nya stadsbibliotek att husera. I januari/februari läggs de första lägenheterna att ut på Boplats.

– Det blir mest tvåor och treor, men också ettor och fyror. Alla har balkong eller uteplats och takvåningarna har egna takterrasser. Hösten 2019 planeras nästa projekt med ytterligare 100 lägenheter vara klart för inflyttning.

Förvandlingen av Mölndal centrum till Mölndals innerstad är efterlängtat bland invånarna. Det märks inte minst på den höga tolerans man har för alla byggen som just nu tar upp stadskärnan. Klagomålen har varit få, berättar Susanne Höjer.

– Byggarna jobbar givetvis med att se till att det är så lite störning som möjligt i miljön och staden och vi kommunicerar hela tiden vad som är på gång och varför så att alla kan hålla sig uppdaterade.

Det har gått fort och redan 2018 kommer mycket att vara på plats i Mölndals innerstad. Hela förvandlingen beräknas vara klar runt 2020 eller de närmaste åren efter.

Här kan du läsa mer:

Mölndals innerstad  / Mölndalsbostäder / Riksbyggen


gp_320x320.jpg