En minivilla på tomten

hildagrahnat_2168.jpg

|  2017-02-21 

Magnus Larsson ville hjälpa studenter och byggde ett Attefallshus på tomten i Örgryte. In flyttade ett ungt par som hjälper 15-årige sonen med matteläxan. Samtidigt slipper Magnus och hans fru allt vad trädgårdsarbete heter. Snacka om vinn-vinn. 


Det var egentligen hans tvillingdöttrar som kom med idén, berättar Magnus Larsson.

– De hade just börjat studera i Lund och hade problem med att fixa boende där. Samtidigt visste de att situationen var ännu värre här. Så de sa: ”Pappa, ni har ju en tomtbit, varför inte sätta dit en Attefallsstuga och hjälpa till?”. 

Ja, varför inte? Magnus var helt ointresserad av trädgården, hade till och med haft planer på att asfaltera alltihop för att slippa sköta den. Nu fanns plötsligt en ännu bättre lösning. Ett nyckelfärdigt Attefallshus beställdes och restes under våren 2015. I augusti flyttade Oskar Andersson och Mikaela Matsson in. De läser båda på Göteborgs Universitet och trivs utomordentligt i stugan vars nedervåning täcker 25 kvadratmeter och består av ett stort allrum med kök och toalett.
En smidig trappa leder upp till ett sovloft på ytterligare 10 kvadrat och lägg därtill en stor veranda som blir som extra rum under utesäsongen. 
hildagrahnat_2239.jpg
hildagrahnat_2145.jpg
– Vi betalar 7 500 kronor i månaden och jag tycker vi får mycket för pengarna, speciellt för att vara i Göteborg. När vi först berättade för kompisarna om det här blev de avundsjuka, säger Oskar Andersson.

I hyran ingår allt – möbler, värme, el, bredband, Netflix… Och stugan är utrustad med golvvärme, hällspis, tvättmaskin och diskmaskin. Toppmodernt alltså.
hildagrahnat_2242.jpg
– Vi ville göra det ordentligt och lägga till det där lilla extra, säger Magnus Larsson. Sedan vi byggde har priserna gått ner något på färdiga stugor. Idag tror jag man skulle kunna komma undan med 400 000 kronor för en liknande stuga.

Det låter kanske mycket, men för till exempel pensionerade villaägare som behöver dryga ut kassan kan det vara en utmärkt investering. 

– De har ju i regel betalt av mycket på sitt hus genom åren och kan belåna det ytterligare och få direkt avkastning på pengarna. Det är ju jättebra!

Själv har Magnus Larsson inte drivits av pengarna – skrev först kontrakt med Oskar och Mikaela fram till juni 2016 och när de åkte hem till Skåne över sommarlovet slapp de betala hyra. Då hade förstås Magnus ett gyllene läge att lägga ut en annons på någon bokningssida och ta bra betalt av turister som vill bo ett stenkast från Liseberg. 

– Så är det förstås, men jag orkade helt enkelt inte hålla på med det.

Han tycker att han haft bra flyt ändå och att Attefallshuset har givit mycket mer än han räknat med.

– Dels har vi fått läxhjälp till vår 15-årige son som vägrar göra läxan med mamma eller pappa. Istället för att det blir bråk efter typ tio sekunder så sköter Oskar och Mikaela den biten mot en kompensation på hyran.

Deras närvaro har också skapat en trygghet för familjen. Både Magnus och hans fru reser mycket i jobbet vilket innebär att huset ofta står tomt.

– Vi hade mycket problem med inbrott i området perioden innan vi byggde stugan och hade själva ett i vårt hus. Men nu, när vi har två vaktmästare på gården vågar knappast någon bryta sig in, säger Magnus och skrattar. 


Bygg attefallshus och hyr ut


hildagrahnat_2188.jpg