Nära till allt i Lilla Paris

M2.jpg

350 meter till Vänerns strand, 850 meter till tågstationen och 600 meter till Systembolaget. Kvarteret Cypressen som nu byggs mitt i centrala Vänersborg har nära till allt. Projektet är ett av många som presenteras på Boplats bomässa Bonytt den 10 september.

Här i regionhuvudstaden är det billigare att bo än i Göteborg som bara ligger 50 minuter bort med tåg. Varför inte flytta hit?
När SAAB tvingades lägga ner bilfabriken på Stallbacka blev man en aning orolig i Vänersborg. Hur skulle det gå för stan nu? Skulle folk flytta härifrån? 

Så här några år efter kan man konstatera att det inte blev så kännbart. Tvärtom faktiskt, berättar Åsa Svensson på Vänersborgsbostäder.

– Sedan ett par år har befolkningsutvecklingen istället varit positiv. De främsta anledningarna är den ökade invandringen och det nya dubbelspåret. Numer tar det bara 50 minuter med tåg till Göteborg. Och sedan det blev motorväg hela vägen till Trollhättan går det också snabbare att köra bil. Det får säkert många unga att stanna kvar i stan.

Därför måste det byggas fler bostäder, inte på när lika många som i Göteborg, men ändå – det måste byggas fler. 

De enda som bygger hyresrätter just nu är kommunala Vänersborgsbostäder. De senaste fem åren har man byggt i snitt 12 lägenheter om året, men till sommaren kommer 48 stycken stå klara mitt i centrum. Kvarteret kallas Cypressen och ligger i Nordstan, ett stenkast från torget och från Birger Sjöbergs hus.

Det var han, skalden och trubaduren och tillika stadens store son, som myntade begreppet Lilla Paris. Och även om jämförelsen med Paris kan diskuteras så hade han i alla fall rätt i en sak – Vänersborg är vackert och har den gamla småstadens charm. 

Mycket för pengarna

– Bor man i stadens centrum finns allt inom promenadavstånd. Från Cypressen tar det tio minuter att gå till tågstationen, fem minuter att gå till badplatsen vid Vänern, och all service finns in på knuten.Lägenheterna som byggs är mest tvåor och treor, men även några fyror. Hyran är förstås lite högre eftersom det rör sig om nybyggnation, men ändå billigare än i Göteborg – en trea kostar exempelvis 8 750 kronor i månaden.

– Man får mycket för pengarna. Ekparkett, kakel och klinker i badrummet, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Alla lägenheter har minst en balkong eller uteplats.

Vilka tänker sig då Vänersborgsbostäder ska bo här?

– Många äldre som säljer villan ser fördelar med att bo centralt, men även en del yngre har hört av sig så min förhoppning är att det blir blandat, säger Åsa Svensson.

gården_XL.jpg
Så här skall gården i kvarteret Cypressen se ut.

Lägenheterna finns att söka på vanersborgsbostader.se från 24 september. För det krävs att man ställer sig i Vänersborgsbostäders bostadskö, vilket är gratis. Man söker sen, likt på Boplats, den lägenhet man är intresserad av. Har man då som helt färsk i kön någon chans på en av de 48 lägenheterna?

– Det är svårt att säga, men eftersom vill tillför så många lägenheter i samma projekt så kan de med kortare kötid ha en chans. Jag tycker absolut att man ska sätta upp sig i vår kö, inte minst med tanke på framtiden.

Åsa Svensson syftar på nästa stora byggprojekt. I Holmängen, drygt en kilometer från centrum, håller ett nytt bostadsområde med 600 bostäder på att växa fram. Där planerar Vänersborgsbostäder bygga 60 lägenheter i en första etapp och ytterligare 60 i en andra.  

Men just nu är det Cypressen som står närmast på tur för inflyttning. 

Hur går bygget?

– Jag gick förbi precis på lunchen. Plattan och ett källarplan är så gott som klart. Den 1 juli nästa år är det inflyttning. 

gp_320x320.jpg