Alla kan hyra ut på boplats.se

Pressmeddelande 2016-09-28

Det byggs mer än på länge, men det finns även många som behöver någonstans att bo omgående. Därför driver nu Boplats Göteborg ett projekt i samarbete med Göteborgs Stad vars syfte är att utnyttja det befintliga fastighetsbeståndet bättre. 

Pernilla Högfors som jobbat som mäklare i flera år är projektledare.

– Vi vill uppmärksamma människor på att de har oanade resurser. Ett rum i lägenheten som inte används, en gäststuga på tomten, kanske ett vinterbonat fritidshus som står tomt stora delar av året. Vad vi vill visa är att det finns bra möjligheter för den som vill hyra ut, att det inte är så svårt. Bara man känner till vad som gäller och vad du har för rättigheter!

Boplats har drivit ett liknande projekt för internationella studenter i flera år, i samarbete med Chalmers, Göteborgs universitet och Göteborgs stad. 

– Vi har uppmanat göteborgarna att hyra ut och därmed hittat husrum till hundratals studenter inför terminsstarten på hösten. Nu vill vi se om vi kan utöka det till andra grupper, säger Mats Ekblad, informatör på Boplats. 

På boplats.se annonserar man utan kostnad. Den som vill kan vara helt anonym och ta in ansökningar via webbplatsen. Därefter  kontaktar man de som är intressanta. Det är även möjligt att kryssa i vem som skall kunna söka på din annons, till exempel en nyanländ, en student, eller någon som just har fått jobb.

– Eftersom alla som annonserar på boplats.se är registrerade med personnummer och då vi granskar alla annonser hoppas vi att de som söker skall känna sig trygga, säger Pernilla Högfors.

Ett utskick till hushållen i Göteborg delas ut i början av oktober och under hösten kommer Boplats ordna ett antal informationskvällar med experter som svarar på frågor om att hyra ut. En kväll ägnas till exempel åt tips och råd om hur man kan bygga om för att möjliggöra uthyrning.