Kan en drömlägenhet vara begagnad?


En välplanerad trea på 75 kvadrat i Majorna. Hyra 5 900 kronor i månaden. Ett hett villebråd förstås. Så varför tackade 33 sökande nej?


Fredagseftermiddag i Majorna. Solen skiner. På den stora tysta gården innanför landshövdingehusen står grillar och små odlingar i krukor här och där. Lekplats finns, utemöbler, träd och grönska. Kort sagt – det är mysigt. Här har Familjebostäder visning på en lägenhet, en trea på 75 kvm som kostar 5 900 kronor i månaden. Den är så klart ett hett villebråd bland Boplats sökande. Fler än tusen har anmält intresse. Men de som är här på visning idag är inte de första – hittills har 33 av de som sökt tackat nej till lägenheten. Varför?

gårdscollage_2.jpg
Gårdarna i Majorna är mysiga och vittnar om aktivitet och grannsämja

-Vi vet inte. Folk brukar inte berätta. Men jag tror att många drömmer om en lägenhet som ska vara perfekt innan man flyttar in. Och det kan jag till viss del förstå att man har efter åtta år i kö, säger Anna Norlander, uthyrare på Familjebostäder.

Men det är inte så verkligheten ser ut. Begagnat är inte bara begagnat, det ser också så ut. I den tomma lägenheten, som ligger högst upp på tredje våningen, ser kök, tapeter och badrum ut att vara av 90-tals standard. Ingenting är åtgärdat sedan den förre hyresgästen flyttade ut och det är skruvhål i väggar, skavmärken på skåp och lådor och rispor i parkett och linoleummattor. Lägenheten är vad man kan kalla normalt sliten – inte mer. 


anna_norlander.jpg
Anna Norlander, uthyrare på Familjebostäder, har svårt att förstå att det ska vara så svårt
att hyra ut en välplanerad trea med en hyra på knappt sextusen kronor i heta Majorna

-Alla sökande vill ha nya tapeter, men det är inte alltid man får det. Här ska två rum tapetseras om. Men är man beredd att göra jobbet själv hjälper vi ofta till med material. Man får tänka lite som när man köper hus eller bostadsrätt; ”vad kan jag göra själv?”

Det är inte alla beredda att göra. Då söker man kanske hellre fler lägenheter. En riktigt bra kötid gör att man mer eller mindre har förtur till bostäder hos allmännyttan – som ju går helt efter antal dagar på Boplats när de kallar till visning (privata värdar kan välja hur de vill bland sökande). 

- När jag ringer upp sökande efter en visning kan jag få frågan: vilken av dem? Många springer på så många visningar att de knappt kan hålla reda på dem.  

Sue-Ann Lundin, uthyrare på Poseidon, har liknande erfarenheter. Hon arbetar med Östra Göteborg – också det ett populärt område.

-Jag tycker de som ligger långt fram i kön borde sansa sig lite, ha lite is i magen. Många söker till exempel dyra lägenheter. Men först när det dags för visning, tänker de efter och inser att den är för dyr. 

Kanske är det också så att de senaste årens ökade intresse för inredningskataloger, bostadsbilagor och inte minst alla stylade hem på bostadssajten Hemnet har gett folk en skev bild av hur ett normalt hem ser ut? Sue-Ann Lundin tror att det ligger någonting i det. Precis som hos Familjebostäder är den vanligaste gången hos Poseidon att hyresgäster som snart ska flytta ut visar sina möblerade lägenheter för bostadssökande.

-Jag tror en del nästan blir lite chockade när de ser hur folk har det hemma. Alla är ju inte så om sig och kring sig. För många i den yngre generationen har inredningsprogram och stylade bilder skapat deras bild av verkligheten.   

detaljkollage_2.jpg
Begagnat ser begagnat ut. Men lite färg och tapeter gör ofta susen

I både öster och Majorna är också många av husen äldre, därför är också den generella standarden lägre än i exempelvis miljonprogrammen där till exempel hissar och stora badrum är standard. Det märks när Angeredsbor kommer på visning i till exempel Strömmensberg.

-”Herregud, vad här ser ut!”, kan de säga, säger Sue-Ann Lundin.

Och när någon från på Bergsjön är på visning i ett gammalt landshövdingehus i Majorna blir reaktionen ungefär densamma, berättar Anna Norlander.

-Säga vad man vill om miljonprogrammen, men bostäderna där är välplanerade och genomtänkta, säger hon.

För att motverka problematiken med utdragna uthyrningsprocesser räknas alla nej-svar sedan i maj i Boplats system. Har man sex eller fler nej-svar under de senaste sex månaderna har hyresvärdarna nu möjlighet att underkänna ens intresseanmälningar.

-Förhoppningsvis kommer det att ge effekt. Än så länge har jag inte märkt något, men det har ju inte heller gått så lång tid, säger Sue-Ann Lundin.

majorna_tvåa.jpg

Faktaruta:

Det är ofta över tusen personer som anmäler sig på varje lägenhet. Trots att det är så många som är intresserade är det idag bara 36% som säger "Ja" efter en visning. En hyresvärd som använder Dagar hos Boplats som rangordning får ofta bjuda in upp till 50 personer innan de hittar någon som vill skriva kontrakt.

Genom att begränsa antalet nej-svar en sökande kan ha, hoppas vi att den som nu anmäler intresse för en lägenhet bara gör så på lägenheter den verkligen är intresserad av. På det viset kan vi snabba upp uthyrningen, vilket är bra för alla.