600 nya studentlyor klara i vår

I början av 2016 är det inflyttning i drygt 200 nya studentlyor vid Beryllgatan i Tynnered. Några månader senare beräknas 410 stå klara vid Herkulesgatan på Hisingen. De första finns redan på Boplats.

prime-assembling.jpg

Enligt fastighetsnämnden i Göteborg behövs det byggas 4 000 studentbostäder fram till 2020. Och redan till våren står 618 klara trots att några hus i skrivande ännu inte har börjat byggas. Det är så det går till när Prime Living är inblandade. Företaget inriktar sig nämligen på att bygga tillfälliga studentbostäder av prefabricerade bostadsmoduler - en process som tar två månader.

Men det betyder inte enklare eller sämre standard. Hyresgästerna kan förvänta sig att flytta in i en vanlig nyproducerad lägenhet, berättar Prime Livings vd Jan Severa. 

- Man får till exempel ett fullt utrustat kök, helkaklat badrum och en balkong på fem kvadrat. Och allt till en förhållandevis låg hyra. En etta kostar 4 200 kronnor.

Prime Living har tecknat ett tjugoårigt arrendeavtal med Göteborgs stad som gäller en långsmal markyta mellan Beryllgatan och Stora Fiskebäcksvägen i Frölunda (primärområde Guldringen). I november levererades modulerna som består av 176 ettor på 21 kvm och 32 tvåor på 34 kvm. Någon gång i början av nästa år är det inflyttning och lägenheter annonseras nu via Boplats.

- Och igår fick vi klart om att bygga 410 bostäder till vid Herkulesgatan på Hisingen. De blir inflyttningsklara om fyra till fem månader, säger Jan Severa.

På Beryllgatan kommer modulerna att staplas i fyra våningar uppdelat på fyra huskroppar. Arrendeavtalet är som sagt på 20 år, men Jan Severa skulle gärna se att studentbostäderna stod kvar längre.

- Jag tror det här blir ett attraktivt boende, speciellt eftersom det redan finns goda kommunikationer.

Prime Livings moduler tillverkas i en stomme av stål och produktionen sker i huvudsak i Kina med väsentligt lägre kostnader än i Sverige. Konstruktionen gör det möjligt att enkelt demontera och återanvända modulerna.

Göteborgs politiker har välkomnat konceptet som ett nödvändkigt tillskott på en överhettad bostadsmarknad.

- Modulbostäder av denna typ pressar byggkostnaderna samtidigt som de bidrar till att minska bostadsbristen och hyresnivåerna hålls därmed låga, sa Jahja Zeqiraj,(s) ordförande i Fastighetsnämnden i ett pressmeddelande i juni.