Dags för Boplats regiondag

Tycker du att bostadspriserna i Göteborg är för höga och att det är svårt att få tag i en vettig bostad i stan? Har du tänkt på att pendlingstiden till kranskommunerna har minskat? Kom och kolla in utbudet på Boplats regiondag onsdagen den 22 april.


– Härifrån tar det inte mer än en kvart med bussen in till Göteborg, säger Linda Winstedt på Kungälvsbostäder.

Hon talar om det nya resecentrum som ska byggas vid Kungälvsmotet strax intill Kongahällatomten där en ny stadsdel med nästan tusen nya bostäder snart växer fram. Ett stort handelscentrum med bland annat ett matvaruhus kommer att stå färdigt först, följt av 700 lägenheter som byggets första etapp omfattar.

– Vi, liksom Förbo, bygger hyresrätter medan Riksbyggen bygger bostadsrätter. Den som vill kan träffa oss alla tre på regiondagen.

Den nya stadsdelen kommer inte bara att ligga ”nära” Göteborg utan har även ett strategiskt läge i Kungälv, berättar Linda Winstedt. 

– Tennishall, sporthall, högstadieskola och gymnasium ligger till exempel precis intill. Liksom Västra gatan, den affärsgata staden har idag. 

Första spadtaget för det som kallas kommunens största byggprojekt någonsin togs i höstas och just nu pågår förberedelsearbete med att dra ledningar, bygga kulvertar och annat. På Kungälvsbostäder hoppas man komma igång med sitt bygge av 70 hyresrätter till hösten. Om två år är det inflyttning.

stenungsundshemhusetNY.JPG
Stenungsundshems Bergshöjden, ett typhus framtaget av SABO.

Lite längre norrut, i Stenungsund bor också några tusen personer som pendlar till Göteborg.

– Det tar en halvtimma med bil via E6:an idag, men när Bohusbanan byggs ut kommer också tågen att gå snabbare, säger Linda Alexandersson på Stenungsundshem.

Den kommunala hyresvärden kan i år för första gången på 20 år presentera en nybyggnation – och inte vilken som helst. Bergshöjden, det åtta våningar höga huset med 32 lägenheter, är nämligen Västsveriges första Kombohus Plus. 

– Det är ett typhus framtaget av SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation. Eftersom dessa redan är färdigprojekterade och det finns ramavtal med byggare sänks byggkostnaderna och därigenom också hyrorna.

 Lägenheterna i huset som ska stå klart redan i juni är alla uthyrda.

– Vi visste inte alls hur marknaden skulle reagera på det här, men intresset har varit jättestort. Därför har vi ett hus till på gång. Vi befinner oss dock bara i planeringsfasen och vet inte när det kan stå klart.

Stenungsundshem kan förklara mer om Kombohus Plus på Boplats regiondag. Övriga medverkande är: Mölndalsbostäder, Alebyggen, Förbo, Riksbyggen, Kungälvsbostäder, AB Eidar - Trollhättans Bostadsbolag, Herbo, Vänersborgsbostäder och Uddevallahem. 

– I många av kranskommunerna är det betydligt lättare att få en hyresrätt än i Göteborg. Så vare sig du är i det stadiet i livet då barnen sedan länge varit utflugna och det är dags att byta villan mot en hyresrätt eller letar efter ett bra familjeboende så är regiondagen absolut värt ett besök, säger Maria Yhlén Jordan på Boplats. 


Boplats regiondag

När: Onsdagen 22 april, kl. 16.00 – 19.00. 
Var: Boplats, Rosenlundsplatsen 1

Ladda ned utställningsbroschyren (pdf).

region_etta.jpg