Nya stadsmiljöer i Göteborgsområdet


Den 17 oktober är det dags för Bonytt 2015 där byggbolagen presenterar tusentals nya bostäder. Inför mässan lyfter vi, i en serie artiklar, fram några nya stadsmiljöer och områden som växer fram i Göteborgsregionen. 


Längs Mölndalsvägen, 1,5 kilometer från Liseberg, kommer en ny stadsdel att växa fram. JM och Skanska, som bygger de första husen där, har valt att kalla den ”Södra centrum”.

perspective_1.jpg


Tanken är att locka unga vuxna som vill leva i en urban miljö med närhet till stadens utbud.

Var vill en ung människa i farten bo? I Krokslätt eller Södra centrum? På JM och Skanska har man förmodligen rätt när man tror på det senare trots att de båda alternativen bara är olika namn på samma plats.

– Krokslätt klingar mycket Mölndal fast det egentligen är en del av Göteborg och ligger nära centrum. Vi försöker inte rita om kartan, men det är klart att det vi kallar Södra centrum kanske inte heter så i folkmun ännu, säger Charlotte Petzell på JM.

Nej, den som gör en sökning bland alla artiklar i mediearkivet får snart reda på att till exempel områden som Rosenlund och Majorna också har kallats södra centrum. Men inget verkar vedertaget så kanske är det området i Krokslätt, det som en gång utgjorde Göteborgs textildistrikt, som kommer att förknippas med södra centrum i framtiden?

– Vår vision är att det ska sätta sig. Vi kommer att använda det i vår marknadsföring, nöta in det. De som flyttar in kommer nog också att använda sig av det. 

Skanska hoppas att deras 250 kvadratsmarta bostadsrätter (ettor till treor) i Brf Södra Fredriksdal ska stå klara för inflyttning 2017. Samma gälller för JM:s 234 bostadsrätter i det L-formade, 10 våningar höga huset Light Factory.

– Vi vill skapa ett kvarter som sticker ut i Göteborg, ett landmärke. Precis som med Gothia Towers kommer man att se det från E6:an. Vår förhoppning är att det blir så häftigt att man lika gärna bor här som vid Korsvägen eller centrum.

Urban New York-känsla

Den urbana miljön och stadspulsen genomsyrar arkitekturen i den snyggt upplysta tegelbyggnaden som delats upp i två delar: Nyx och Nova. Den förra domineras av mindre studiolägenheter på 35 kvm. Inredningen ger en New York-känsla och går hand i hand med textildistrikets industriella charm. Det är råa detaljer, ljusgråa väggar, svarta kök och grå golv.

– De boende i Nyx får dessutom en gemensam takterrass och en social tvättstuga på gatuplan med sköna loungemöbler och kaffemaskin, säger Charlotte Petzell.

Nova, den del av huset som byggs längs Mölndalsvägen, drar till sig blickarna med en effektfullt upplyst fasad i ljust tegel. Inredningen går mer mot klassisk nordisk stil med golv i vitpegmenterad ask, vitt kakel, kritvita väggar etc. Här finns också några större lägenheter, från ettor till femmor. I bottenplan blir det en restaurang – ingen lyxvariant, men av bra kvalitet – och i direkt samband med den en gemensam vardagsrumslounge med trådlöst internet. Några grönytor planeras det inte för.

– Nej, det här ska andas storstad. Det är inte Haga vi är i. Området har puls, trafik, spårvagnar. Det ska vi dra nytta av och göra snyggt.

Light Factorys 232 lägenheter byggs i två etapper – den första med säljstart nu i oktober.

– Vi tror många yngre kommer att intressera sig för Nyx. De är ofta inte så noga med en specifik stadsdel, så länge det är centralt. 

– Nova kommer nog också att locka ett äldre klientel eftersom bostäderna är mer familjevänliga. Det som kännetecknar alla köpare tror vi är att de är utpräglade stadsmänniskor, men det är bara antaganden.

JM planerar dock att bygga ytterligare ett kvarter med runt 150 lägenheter innanför Light Factory längs Ebbe Lieberathsgatan. Och här går tankarna mer mot barnfamiljer.

– Det ligger mer skyddat och med en innergård, och det blir förmodligen fler större lägenheter. Men inget är klart ännu. Mycket beror på hur försäljningen av Light Factory går, säger Charlotte Petzell.

falkenbergsgatan_16_HI.jpg
Vision för Falkenbergsgatan.