Det behövs rum till internationella studenter

Moa Frödin Gruneaus budskap till Göteborgarna är enkelt: Hyr ut ett av dina rum till en student! Hundratals internationella studenter kommer att landa i Göteborg utan självklar tillgång till en bostad. Som studentkoordinator på Boplats kommer Moa att hjälpa både studenter och uthyrare av rum tillrätta.


I slutet av augusti kommer hundratals internationella studenter till Göteborg för att läsa vid Göteborgs universitet eller på Chalmers. Men att hitta bostad strax innan terminsstart är svårt.

Därför har Boplats, tillsammans några andra stora aktörer i Göteborg, under flera år arbetat för att göteborgare ska hyra ut rum till internationella studenter.

– De flesta studenter kommer i augusti, men det är viktigt att vi får in rum redan nu så att det finns ett utbud innan de åker, säger Moa Frödin Gruneau.

Det är andra året hon arbetar som studentrumskoordinator på Boplats över sommaren. I år har hon kollegan Mirjam Hultin vid sin sida. Mellan 16 juni och 12 september hjälper de både studenter och de som vill hyra ut rum.

– En stor del handlar om att underlätta kommunikationen mellan de båda grupperna.

Språket är förstås en barriär, kanske främst för studenterna eftersom de flesta bostadsannonser i Sverige är på svenska.

– Försök att utforma annonsen på engelska om det går. Och den som vill ha spansktalade student som inneboende gör självklart bäst i att skriva på spanska.

"Så himla roligt"

Att kunna ta emot internationella studenter är väldigt viktig för Göteborg som stad och region. Studenterna blir en resurs för arbetsgivarna som ständigt behöver hitta nya förmågor från universiteten för att kunna konkurrera på den globala marknaden. Genom att hyra ut ett rum gör man alltså en insats för staden samtidigt som man får ett extra tillskott till den egna hyran.

– Men framför allt är det så himla roligt, säger en kvinna som hyrt ut två rum i sin fyra till internationella studenter, främst italienska, under ett par år. 

– Det är som om världen har öppnat sig för mig. Man pratar om allt möjligt: maträtter, kultur och religion. ”Va? Är inte ni katoliker här?” sa till exempel en kille förvånat efter att ha bott hos mig ett tag. ”Allt är ju som vanligt här”, tyckte han. Det är lärorikt för både studenter och uthyrare.

I andra länder råder dock ofta andra förhållanden på bostadsmarknaden. Moa Frödin Gruneau minns till exempel hur lätt det var att få tag i ett rum när hon själv (hon är precis klar med sin masterutbildning i statsvetenskap) kom som utbytesstudent till Spanien. 

– Jag kollade 14 rum på två dagar och valde mellan dem. Alla var tillgängliga.

Tuff situation

Den tuffa situationen på studentbostadsmarknaden i Sverige kommer som en överraskning för många. Dessutom befinner de sig i okänd stad där man varken har koll på kollektivtrafik eller var som är bra att bo någonstans för dem. Tyvärr har det förekommit att oseriösa uthyrare utnyttjat studenternas utsatta situation genom att låta de betala i förskott för rum som inte finns.

– Vi vill därför uppmana alla som hyr ut att inte ta betalt i förskott. Tänk också på att studenter ofta har en begränsad ekonomi och att hyran bör bli därefter.

Så hur mycket är rimligt att ta ut i hyra för ett rum? Moa Frödin Gruneau tycker att man kan gå in på Boplats studentrumssajt för att få en uppfattning om hur priserna ligger.

– Det är ganska självsanerande. Om någon tar för mycket betalt stannar studenten inte länge där.

Du är välkommen att kontakta Moa Frödin Gruneau och Mirjam Hultin med dina frågor från och med 16 juni.2014-09-04

Nu är projektet avslutat för 2014. Du kan fortfarande annonsera rum utan kostnad! Studentrumskoordinatorerna kommer tillbaka sommaren 2015. Läs mer.