156 nya studentlägenheter på Lindholmen

urban cribs - Projektledare Torbjörn Browall - Lasse Nicklasson (11).jpg

Torbjörn Browall, projektledare för Urbancribs, testar köket i visningsmodulen.

Vill du bo 30 meter från vattnet, 150 meter från Älvsnabben och mitt i smeten på Campus Lindholmen? I höst är det inflyttning i 156 toppmoderna och fullt möblerade studentlägenheter i containerformat.

”Får vi komma in och titta?” Redan när Boplats besöker den enda visningslägenheten som än så länge är på plats dyker nyfikna studenter upp med jämna mellanrum. Det är lätt att förstå intresset. Lägenhetsmodulen är inte bara byggd exakt efter standardmåtten på en container – med sin räfflade plåt ser den också ut som en. Åtminstone långsidorna. I de båda ändarna är det i princip bara glas och fullt ljusinsläpp.

– Vi valde containerlooken för att passa in i den gamla varvsmiljön. Men egentligen kan vi bygga i vilket material som helst, säger Torbjörn Browall, projektledare för Urbancribs.

Formatet har man valt för att lätt kunna flytta på modulerna som har tillåtelse att stå på Lindholmen, precis intill Chalmers och Göteborgs universitet, i 15 år. De är ritade i Sverige, men byggda på en liten fabrik i Kina där personal från Urbancribs ständigt är närvarande för att garantera kvaliten på vad man kallar en toppmodern och snabb bostadslösning för studenter. De 26 kvadratmetrarna rymmer inte bara ett kombinerat vardagsrum/sovrum och ett stort kök – i mitten av ”containern” finns ett rymligt ”genomgångsbadrum”. 

– Standarden är hög. Miljövänlig. Massiva bambugolv, klinkergolv i dusch och fullt utrustat kök. Dessutom är lägenheten all inclusive. Värme, el och bredband ingår i hyran som i snitt är 5 600 kronor i månaden. Dessutom är den fullt möblerad. Allt man behöver ha med sig är en madrass till sängen.

Minuter från centrum

Men det är inte bara själva bostaden som borde locka. Läget är smått fantastiskt, med både buss och Älvsnabben är man bara några minuter från centrum. – Det går ju knappast komma närmare, du kan bo 30 meter från älven med utsikt rakt över den. Och själva miljön kommer ju utvecklas mot en blandstad. Redan nu finns restauranger, affärer, gym och annat bland företagen och skolorna här. Och så kommer det antagligen bli en linbana till centrum, säger Torbjörn Browall.  I slutet av augusti börjar monteringen av studentlägenheterna på det som idag är en jättelik cykelparkering intill Polhemsgymnasiet. Modulerna staplas likt lego på varandra och redan någon månad senare kan de första studenterna flytta in.– Vi bygger två kvarter, det ena fem våningar högt, det andra fyra, med en gård emellan. Det blir lika högt som de andra husen här och flyter in väl i miljön. 

Idén till Urbancribs föddes för två år sedan när en av delägarna besökte London och såg ett liknande projekt. Varför inte göra det här i Göteborg där bristen på studentbostäder är stor? Kontakt togs med Älvstranden utveckling AB och ett samarbete upprättades för ett första projekt på Lindholmen. Lägenheterna publiceras på boplats.se. Sök lägenhet nu.

Läs mer på urbancribs.se