Continue to the page
Close

Har du också hör talats om någon som fått lägenhet efter bara någon månad eller två på Boplats? Den som lyckas med det har förstås tur. Men inte bara. Med all sannolikhet har personen ifråga fyllt i sin profil på ett sätt som lyft fram hen som en bra hyresgäst.
– Din profil fungerar på samma sätt som ett CV vid en jobbansökan, säger Patrick Johansson, hyresvärdscoach hos Boplats.  

”Varför får inte jag någon lägenhet?” Det är den i särklass mest ställda frågan Boplats personal får svara på. 

– Det första man då kollar är personens registreringstid på Boplats. Är den för kort förklarar det varför man inte ännu fått någon lägenhet hos allmännyttan. De går strikt efter kötid när de gör sitt urval bland de sökande som uppfyller grundkraven för en lägenhet. I snitt tar det nu övertre år att få en lägenhet på det sättet, och i attraktiva områden ännu längre.

Men det går att få lägenhet snabbare. Ungefär 40 procent av alla lägenheter som läggs ut på Boplats kommer från privata värdar. Och dessa har ingen skyldighet att ta hänsyn till de sökandes registreringstid. Här blir det istället de sökandes profiler som i regel fäller avgörandet om vem som får lägenhet och inte. 

– Har du inte fyllt i alla uppgifter de vill ha bläddrar de vidare till nästa. Sitter man där med över tusen ansökningar blir det lättaste sättet, säger Patrick Johansson.

Så vad är det man inte ska missa att tala om i sin profil?

Först och främst – se till att alla grunduppgifter stämmer. Är telefonnumret eller mailadressen fel kan du inte räkna med att hyresvärden gör allt för att jaga rätt på dig. Se även till att verifiera din e-postadress så att du kan ta emot meddelanden. Och har du råkat skriva en nolla för lite på din inkomstuppgift uppfyller du antagligen inte kraven som hyresvärden ställer.

"Skriv kort och koncist och försök lyfta fram det positiva"

Något som många missar är att, under punkten Hushåll, lägga till antalet personer (både vuxna och barn) som man tänker sig ska bo i lägenheten. Det minskar förstås också ens chanser – många hyresvärdar ser helst inte att singelhushåll tar upp större lägenheter.

– Det är förstås också a och o att man fyller i personnumret till en eventuell medsökande, säger Patrick Johansson.   Se också till att fylla lämna referenser till din nuvarande hyresvärd och till din arbetsgivare.  – Tala om var du bor och arbetar. Det kan vara avgörande. Bor du till exempel redan i området du söker en lägenhet i tänker hyresvärden att du trivs i området och vill bo kvar. Det ökar förstås dina chanser.Lämna inte heller fältet övrig information under punkten Mer om mig blankt. Här kan du lite mer utförligt beskriva dig själv och din situation. 

– Skriv kort och koncist och försök lyfta fram det positiva. Undvik känslomässiga upplägg typ ”jag har haft det jobbigt några år…”. Det handlar alltså, precis i en jobbansökan, att beskriva sig själv som en bra och pålitlig person.