Continue to the page
Close

│ Nyheter 2019-06-11 │ uppdaterad 2019-06-19 

Fler annonser för lägenheter i dessa fastigheter kommer att publiceras under hösten.


 

Fasaderna i kvarteren i Södra Gårda har återfått sin ursprungliga skepnad från 20-talet, men hyrorna skall hållas låga. Nu har du chansen att hyra i en unik miljö i Göteborg. 

Lägenheterna i kvarteren Eken och Cedern hyrs ut efter kötid som alla andra; men istället för inkomstkrav har de ett inkomsttak, så att den med begränsad inkomst skall ha en möjlighet hyra.

Att bo i södra Gårda innebär en annan standard än vad många är vana vid; tre av fyra lägenheter har inte varmvatten, och hälften av lägenheterna har delad toalett i trapphuset. Det handlar om ettor, tvåor och treor med hyror mellan sjuttonhundra och fyra tusen i månaden.

De gamla arbetarbostäderna har ägts av Göteborgs Stad sedan 70-talet och närheten till motorvägen och det länge eftersatta underhållet av utsidan gjorde att de länge var rivningshotade. 

För att kunna behålla miljön, och de låga hyrorna i kvarteren Eken och Cedern kommer Botrygg som vann Fastighetskontorets tävling om markanvisning för kvarteren, inte att renovera insidan. Fastighetsägaren som tog över kvarteren i början av 2019 började direkt med renoveringen av fasader och allmänna utrymmen som tvättstugor och postrum. Till hjälp har de bland annat Siri Kock som läser till byggnadsantikvarie på Göteborgs universitet.

- Vi var och tittade på gamla svartvita arkivbilder på husen som är byggda runt 1927-28. Där syns tydligt vad som är ljust och mörkt, men för att se färgnyanserna har vi fått skrapa oss ned till de första lagren. 
Alla fönster plockas ut och målas med linoljefärger, vitt på insidan och "Engelskt rött" på utsidan. Fasaden målas i de ursprungliga gula nyanserna. 


Siri Kock med prov på fasadfärg.

Joachim Arcari, som är vd för Botrygg i Göteborg tar emot i huset bredvid, där företagets precis flyttat in i nya lokaler. 

- Vi tycker att det är viktigt att vara nära våra hyresgäster när vi gör ett sådant här projekt. Att sitta i området.

- Vi hjälper till med att bevara en unik miljö. Sen hoppas vi kunna utveckla området längre fram, kanske genom att bygga ut på vindarna i huset, och bygga till på själva tomten. 

Husen har en aktiv boendeförening som utvecklat en egen social gemenskap, eller en hembygd, som de kallar det, där grannarna är vänner och bostaden skall ses som ett hem. Två gånger om året ordnas loppis på innergårdarna, och det finns en trädgårdsgrupp för den odlingsintresserade och lokaler för kreativa verksamheter. Föreningen själva beskriver kvarteren som ett "enkelt ställe med gemenskap och sammanhang där du blir sedd och känner dig trygg." 

Lägenheterna som i de flesta fall inte ändrats sedan de byggdes har kvar sina rejäla plankgolv och fina snickeridetaljer med inbyggda skåp i hallar och kök.

Johan Lundgren som är projektledare för Södra Gårda visar mig runt i husen. I en av de tomma lokalerna ut mot gatan, med kaklade väggar och golv, hoppas de få igång en caféverksamhet. 

- Med den typen av verksamheter får området liv även på kvällar och det bidrar till en trygg stämning i området. 

Johan ser miljön i södra Gårda lite som ett eget varumärke, en miljö som inte finns på många andra håll i Göteborg, och som nu kan bevaras och förbättras och hjälpa till att hålla stadsdelen levande. 


Alla fönster renoveras. 


Den gamla slitna fasaden håller på att målas om.


Många lägenheter är välbevarade på insidan.