Continue to the page
Close

│ Nyheter 2019-09-30 │

Att hyra ut sin lägenhet olovligt, och med för hög hyra, kan från och med den 1 oktober resultera i fängelse. Den nya lagen syftar till att stoppa den svarta marknaden med hyreskontrakt.

 
En förstahandshyresgäst som hyr ut sin lägenhet i andra hand måste alltid ha hyresvärdens tillstånd. Den som hyr ut utan tillstånd kan bli av med kontraktet omedelbart. Tidigare fick du först en varning. Den som hyr ut får som mest ta ut samma hyra som man själv betalar inklusive kostnader för el och liknande. Det går att lägga på 15 procent om den hyrs ut möblerad. Om du både hyr ut olovligt och med för hög hyra, riskerar du att straffas med fängelse upp till två år.

Köpare och säljare båda skyldiga

Vid försäljning av hyreskontrakt är nu både säljaren och köparen skyldiga till brott. Båda kan bli av med kontraktet och dömas till böter, eller fängelse i upp till fyra år om brottet räknas som grovt.

För att försvåra handel med kontrakt inskränks även bytesrätten. Hyresgästerna ska ha bott i sina lägenheter i minst ett år före bytet.

 – Hyresrätten är en betydelsefull boendeform som regeringen vill värna om. Den olagliga handeln med hyreskontrakt drabbar såväl enskilda som hyresmarknaden och samhället i stort. Därför föreslår vi nu kraftfulla åtgärder, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Läs mer hos Hyresnämnden