Continue to the page
Close

Bostadskön kan kännas som oändlig, men det finns tips för dig är ung och vill ha egen bostad. Det kan gå snabbare att få ett förstahandskontrakt om du söker mindre lägenheter eller utanför Göteborg. 

│ Nyheter 2020-05-12 │

Enligt Maria Meyer-Martins, vd på Boplats Göteborg, går det också snabbare att få en nyproducerad lägenhet:

- Vi kan se i statistiken att nyproducerade lägenheter med högre hyra inte har lika många sökande. Det gör att kötiden som krävs för dessa lägenheter är något lägre. Till exempel annonserade vi nyproducerade lägenheter i Ytterby utanför Kungälv, tidigare i år. Där gick en etta på 35 kvm till en sökande med bara 180 ködagar.

Om du ska studera kan du söka studentlägenhet. Då får du behålla dina ködagar på boplats.se om inget annat anges i annonsen. Du får också behålla dina ködagar om du får ett korttidskontrakt. Det är lägenheter som ska rivas eller renoveras och hyrs ut med ett tidsbegränsat avtal – ett smart alternativ till dig som letar andrahandslägenhet.

Ställ dig i bostadskö redan som 17-åring

Eftersom alla lägenheter som förmedlas genom Boplats går till den med längst kötid, kan det ta lång tid att få ett förstahandskontrakt. Därför är det viktigt att registrera sig och börjar samla ködagar i god tid. På boplats.se går det att registrera sig från den dagen man fyller 17 år.

Boplats vd Maria Meyer-Martins tycker att alla som har behov av egen bostad borde stå i bostadskö:

- Se det som en extra försäkran till eget boende i framtiden om du inte behöver flytta just nu. Det är viktigt att föräldrar pratar med sina ungdomar om att registrera sig på boplats.se redan när de fyller 17 år.

Du hittar mer söktips på boplats.se och på Göteborgs Stads webbplats.  

Söktips på boplats.se

Det kan ta lång tid att få ett förstahandskontrakt genom boplats.se, men om du söker vissa boendetyper kan det gå snabbare. Om du kombinerar flera av tipsen ökar dina chanser ännu mer. Du har alltså störst chans om du söker en nyproducerad etta eller mindre tvåa, med högre hyra och som ligger utanför Göteborg.

Sök nyproduktion

Nyproduktion har oftast en högre hyra och har därför inte lika många som söker dem. 

Sök korttidskontrakt

Korttidskontrakt innebär att du bor i lägenheten under en kortare period. Du behåller alltid dina ködagar om du får ett korttidskontrakt. Ett korttidskontrakt passar dig som inte har ett förstahandskontrakt sedan innan och som kan tänka dig att hyra under en kort period.

Sök små lägenheter

De flesta söker efter lite större lägenheter. Om du behöver en bostad snabbt kan det därför gå fortare om du söker mindre lägenheter, som till exempel en etta eller en mindre tvåa. 

Sök lägenheter utanför Göteborg

Det är inte lika många som vill bo utanför Göteborg. Därför kan det gå fortare att söka lägenheter som ligger utanför Göteborg på boplats.se.

Sök studentlägenheter

Om du studerar vid universitet eller högskola kan du söka studentlägenheter på boplats.se. De har oftast lite kortare kötid och du får behålla dina ködagar eftersom du måste flytta ut när du är färdig med studierna. Läs mer om studentlägenheter på boplats.se.


Följ oss på facebook och ta del av Boplats nyheter och söktips.