Hon hyr ut till nyanlända

Sedan tio tillbaka hyr Eva Grenfeldt ut övervåningen på sitt hus på Brännö. Just nu till två killar från Syrien.

IMG_1000.JPG

– Det är en ynnest att få hjälpa till. Dessutom tjänar jag också på det. Jag har inte råd att bo i huset själv.

Att hyra ut har varit ett sätt överleva, berättar Eva Grenfeldt. Efter en skilsmässa ville hon bo kvar huset, men hade helt enkelt inte råd.

– Jag behövde en extra inkomst och tyckte samtidigt att det vore vansinnigt att tindra omkring själv i en 120 kvadratmeter stor villa. Så jag bestämde mig för att hyra ut, säger hon.

Under åren har olika typer av människor bott hos henne. Och det har alltid fungerat bra. Men visst, vissa har hon trivts bättre med än andra.

– Jag hade två studenter, en tjej från Island och en kille från Sverige i 25-årsåldern som jag blev otroligt bra vän med. Sedan har jag haft folk som varit jämnåriga med mig och som jag trott det ska bli jättebra med eftersom vi verkat så lika. Men så behöver det inte nödvändigtvis inte bli. Om man tillsynes är mer olika så kanske man frågar och pratar mer, vilket öppnar upp för en bra fortsättning.

Och så har det varit med hennes två nuvarande hyresgäster. Alaa och Ehab, två bröder från Syrien på 30 och 25 år, har bott hos henne sedan i februari. 

– Det är jättegoa killar. Omtänksamma och hjälpsamma. Vi har en fin vänskap och jag får insyn i andra kulturella delar än de jag är van vid. Det är intressant.

Kan du ge ett exempel?

– Ja, jag är ateist, och de är religiösa. Inte jättereligiösa, men ändå religiösa. Hur ska man bete sig då? Kan jag skoja om religion? Och det visade sig att jag kunde göra tillsammans med dem. Men sånt får man ju känna sig fram till. 

IMG_1103.JPG  
"Prata, fråga och var inte rädd, det är en bra sammanfattning."

Kontakten med Ehab och Alaa fick hon via bekants pappa som arbetat med brödernas pappa.

– Det är alltid skönt att ha en referens på det sättet, även om det inte är en garant för att allt ska flyta på bra, säger Eva Grenfeldt. 

Men människor som flytt undan krig och lämnat familj och hem bakom sig – var hon inte orolig för hur de skulle må och klara sig?

– Någonstans insåg jag från början att det här skulle handla om lite mer än en vanlig uthyrning, att jag fick vara beredd på att lägga in lite mer än vad jag är van vid. Och jag har varit med dem på försäkringskassan, arbetsförmedlingen och ringt och pratat för dem när någonting inte har funkat eftersom det är svårt för dem att finna och förstå alla ord på svenska i sådana situationer. 

Men efter två år i Sverige pratar bröderna ändå imponerande bra svenska – vilket de inte minst visade då det svarade på frågor om sina boendeupplevelser i Sverige på Boplats ”hyresvärdsskola”. 

– Jag uppskattar de raka frågorna som ställdes där. Typ, vågar jag åka hemifrån med nyanlända i huset? Jag tänker mycket på det här med folks rädslor och tycker att det måste vara okej att vara orolig och ställa de frågorna och få, som i det här fallet, ett lugnande svar. 

Som många andra nyanlända är Ehab och Alaa engagerade i sina respektive etableringsplaner och läser framför allt svenska, men står också till arbetsförmedlingens förfogande. Alaa arbetar extra på ett hem för ensamkommande.

– Uthyrningen fungerar precis som med andra. De har etableringsersättning från försäkringskassan och betalar hyra till mig varje månad.

Främlingsfientlighet finns överallt i dagens svenska samhälle och Brännö är en liten ö – är hon inte orolig för skitsnack och tråkigheter?

– Jag har inte fått höra något direkt, men visst har det sipprat saker till mig. Jag tar det inte som något hotfullt utan ser det mer som politiska uttalanden.

– Men det är klart jag blir upprörd över det. Det är helt osannolikt vad folk kan klämma ur sig om människor som de inte har en aning om vilka de är. Man klassificerar dem som utlänningar och därmed är de si eller så.
Hon beskriver Ehab och Alaa som två kapabla killar, med egna liv och egna vänner.

– Ibland slinker jag med på ett hörn och det är jättekul. Vårt sätt att umgås är väldigt enkelt. Vi småpratar. Lagar mat. Ehab är en fantastisk kock.

Till sist, vad har hon för råd att ge Göteborgarna som kanske funderar på att hyra ut ett rum?

– Jag har själv aldrig varit rädd för att hyra ut, men jag tyckte jag kunde spåra en oro bland besökarna på Boplats event. Var inte det, tänker jag… Prata, fråga och var inte rädd. Det är en bra sammanfattning, säger Eva Grenfeldt.