Så fungerar Boplats

Registrera dig

Det första du måste göra är att registrera dig. Om du vill kunna söka hyresrätt måste du betala avgiften. Om du inte betalar kan du fortfarande annonsera och vara medsökande.

Registrera / 17 år / Inte svenskt personnummer / Medsökande / Felaktiga uppgifter / Skyddad identitet 


Registera dig och sök förstahandslägenhet 

1. Du registrerar dig här. Obligatoriska uppgifter är: FörnamnEfternamn / Personnummer eller E-post (E-post är endast obligatoriskt om du inte har svenskt personnummer. Personnummer och e-post måste vara unika.)

När du är registrerad kan du söka och annonsera rum samt vara medsökande. Du samlar inte Dagar hos Boplats. 

2. För att samla Dagar hos Boplats måste du betala 100 kr om året.

3. För att kunna anmäla intresse för förstahandslägenheter måste du även fylla i följande uppgifter under Kontaktuppgifter och profil

 • Kontaktuppgifter: Gatuadress / Postnummer / Postort / Mobilnummer eller Alternativt telefonnummer dagtid (Telefonnummer behövs för att hyresvärden skall kunna få tag på den sökande snabbt.)

 • Profil: Folkbokföringsort

Från 17 år 

Du kan registrera dig och samla dagar från och med dagen du fyller 17 år. Det kostar inget tills dess att du fyller 18 år. En månad innan din 18-årsdag hittar du en avi på "mina sidor". Du måste betala den för att fortsätta samla Dagar hos Boplats. 

Du kan inte anmäla intresse för lägenheter om du är under 17 år.

Den som är yngre än 17 år kan inte registrera sig.


Inte svenskt personnummer

Om du inte har svenskt personnummer kan du registrera dig med födelsedatum för att börja samla Dagar hos Boplats. E-post är obligatoriskt om du inte har svenskt personnummer.

Svenskt personnummer skaffar du hos skatteverket. När du har fått ett svenskt personnummer måste du besöka oss med legitimation och papper från skatteverket som bekräftar ditt nya personnummer, så kan vi ändra på din registrering. Utan det kan du inte skriva kontrakt på en lägenhet.


Medsökande

Medsökande är person som skall bo tillsammans med den som anmäler intresse för en bostad. Den medsökandes inkomst läggs automatiskt ihop med den sökandes inkomst i systemet och hyresvärden kan göra kreditupplysning även på medsökande. Inga andra uppgifter från den medsökande prövas mot villkoren.

Du måste vara registrerad på Boplats för att kunna vara medsökande. Du blir medsökande genom att en annan medlem lägger till dig som under Min Profil på Mina Sidor. Ett meddelande skickas till dig där du kanverifiera att du vill bli medsökande. Detta ser du under Meddelanden på Mina Sidor.

 • Obligatoriska uppgifter för en medsökande: Förnamn / Efternamn / Svenkt personnummer / E-post eller telefonnummer (E-post måste vara unik. Medsökande måste ha ett svenskt personnummer. Den som inte har svenskt personnummer kan däremot lägga till en medsökande som har svenskt personnummer.)

 • Frivilliga uppgifter som visas för hyresvärden: Huvudsaklig inkomst / Beräknad årsinkomst före skatt

Regler

 • En person kan bara vara medsökande hos en person.

 • Om medsökande är betalande medlem nollställs inte den medsökandes egna dagar hos Boplats om de får kontrakt som medsökande.

 • Du kan anmäla intresse på ett objekt, där du redan är intresseanmäld via en annan bostadssökande som medsökande.

 • Medsökande kan aldrig överta dagar hos Boplats. Undantaget gäller för medsökande som är gift eller sambo (enligt Sambolagen SFS 2003:376) med registrerad medlem om denna person avlider eller blir så sjuk att huvudsökande inte själv kan sköta bostadssökandet, t ex vårdboende. Den medsökande kan då begära att överta den registrerades dagar hos Boplats. Dagarna läggs inte till, utan ersätter den medsökandes eventuella dagar. 


Felaktiga uppgifter

Den som uppger falska eller oriktiga uppgifter kan bli vilande till dess rättning skett. Vid systematiskt angivande av falska eller oriktiga uppgifter kan sökande bli vilande i 12 mån och kan inte söka lägenheter under den tiden.


Skyddad identitet

Den som har skyddad identitet registerar sig genom att ange saknar svenskt personnummer ett födelsedatum och en e-postadress. Därefter måste en person med skyddad identitet kontakta Boplats personligen på skyddadid@boplats.se och boka tid för besök. Ta med intyg från Skatteverket om beslut om skyddad identitet samt någon form av legitimation. Boplats personal kan sedan flagga personen som innehavare av skyddad identitet i systemet. Personer med skyddad identitet har ingen förtur. 

Betalning

Du måste förnya ditt medlemskap och betala din administrativa avgift på 100 kronor varje år för att behålla dina dagar hos Boplats och kunna anmäla intresse för lägenheter.

Att betala /  Regler


Att betala 

För att kunna betala måste du vara registerad. Läs mer om här.

LOGGA IN längst upp på sidan och gå till betalning under mina sidor. Där ser du alla dina avier. De som är betalade är markerade med en grön bock. Obetalda avier är markerade med ett rött kryss och har två knappar, Visa avi och Betala med kort

a.jpg

Du kan betala direkt genom att trycka på Betala med kort. Ett fönster öppnas och du kan fylla i uppgifterna för ditt betalkort och betala direkt. Har du problem med att fönstret inte öppnas, läs mer här.

d.jpg

Om du vill betala via din bank, tryck på Visa avi för att hitta summan, bankgironummer och OCR-nummer. Tänk på att det kan ta upp till fem dagar innan din bankbetalning registrerats hos oss så var ute i god tid och sätt betalningsdatum med lite marginal. Dina dagar raderas 90 dagar efter det att din betalningsperiod har gått ut.

bb.jpg


 

Regler

Dina dagar raderas: Om din betalning inte finns registrerad hos oss 90 dagar efter att ditt medlemskap har gått ut raderas dina dagar hos Boplats. Tänk på att det kan ta upp till fem dagar innan din betalning finns registrerad hos oss om du betalar via bank. Dina dagar hos Boplats kan efter radering inte återskapas.

Administrativ avgift: Avgiften för betalande medlemmar är 100 kronor per år, inklusive moms.

Betalningsperiod: Din betalningsperiod börjar den dag din betalning registrerats, ditt betalningsdatum, och sträcker sig ett år framåt i tiden. Du kan se exakt datum på ditt kvitto som ligger under Mina sidor / Betalning

Betala för nästa period: 30 dagar innan betalningsperioden är slut kan du betala för nästa period. En avi för avgiften för nästa år skapas då på Mina sidor / Betalning och du kan även betala med kort genom att trycka på Betala med kort.

För tillfället går det endast att betala för en period åt gången. Du måste ha ett unikt OCR-nummer för varje enskild betalning. När det är dags att betala nästa gång skapas en ny avi, med ett nytt OCR-nummer.

Påminnelser: Du kan välja att få påminnelser om att betala skickade till dig via e-post och sms. Du måste då se till att din e-postadress och ditt mobiltelefonnummer är verifierat. Boplats ansvarar inte för att dessa kommer fram. Du måste själv komma ihåg att betala din avgift.

Kort: Det snabbaste sättet att betala är med kort. Då registreras betalningen direkt.

Avi: Du hittar din avi under avdelningen betalningmina sidor. Du kan ta upp den på skärmen, och om du vill skriva ut den. På avin hittar du alla uppgifter du behöver för att betala avgiften via bankgiro eller postgiro. För tillfället går det endast att betala för nästa period, inte för kommande perioder. Du måste ha ett unikt OCR-nummer för varje enskild betalning. När det är dags att betala nästa gång skapas en ny avi, med ett nytt OCR-nummer, under Betalning på Mina Sidor.

Ångerrätt: Ångerrätten gäller 14 dagar från betalning.


Betalningscykel:

betalningscykel.jpg

Kontaktuppgifter och profil

För att kunna anmäla intresse på en lägenhet måste du fylla i dina kontaktuppgifter. Din profil berättar vem du är som hyresgäst och matchas mot hyresvärdens villkor.

Verifiera e-postadress / Verifiera mobiltelefonnummer / Ta emot meddelanden / Område / Beräknad årsinkomst före skatt / Huvudsaklig inkomst


 Verifiera e-postadress

 1. Klicka på länken i det e-postmeddelande du har fått i din inkorg.

 2. Fyll i det lösenord du använder för att logga in på Boplats och klicka på knappen "Verifiera e-postadress".

verifiera.jpg

Verifiera mobiltelefonnummer

 1. När du lägger till ett nytt mobilnummer skickas ett SMS med en kod. Om du inte får något meddelande klicka på "Skicka nytt SMS" för att skicka ett nytt SMS.

 2. Klicka "Verifiera mobilnummer" och fyll i koden som du fick skickad till dig.

verifierasms.jpg

Meddelanden

Under kontaktuppgifter kan du välja hur du vill få dina meddelanden. 

meddelanden.jpg
Tänk på att e-postadress och mobiltelefon måste vara verifierade för att du skall kunna få meddelanden. Boplats ansvarar inte för att dessa meddelanden kommer fram. Logga in regelbundet på boplats.se för att inte missa viktig information.

SMS med påminnelse skickas alltid till den som har ett verifierat mobiltelefonnummer.


Område

Du kan välja 6 särskilda områden som du vill bo i under "Söker Boende" på sidan Min profil. Vissa hyresvärdar använder denna informationen när de sätter villkor på lägenheten. Har hyresvärden satt ett villkor på att du har valt "Gamlestaden" i din profil, kan du bara anmäla dig på lägenheten om du har valt "Gamlestaden". 

Så här gör du för att lägga till områden:

1. Klicka på "Göteborg" i menyn "Kommun" så får du upp alla primärområden.

2. Välj det område du önskar. 

3. Klicka på "Lägg Till".

Börja om från början 1. Du kan lägga till högst 6 stycken områden. När du är klar trycker du på spara. Efter detta är dina val låsta i sju dagar.

lägg till område.jpg


Beräknad årsinkomst före skatt

Inkomsten är en av de viktigaste uppgifterna som avgör vilken lägenhet du har möjlighet att få. Det är viktigt att du har koll på ekonomin innan du ansöker om en lägenhet. Konsumentverket har ett bra verktyg som kan hjälpa dig att göra en budget för ditt boende.

I dina registreringsuppgifter fyller du i beräknad sammanlagd årsinkomst före skatt (SEK). Du utgår ifrån den inkomst du har just nu och räknar om den till en motsvarande årsinkomst. 

Så här räknar du ut din sammanlagda årsinkomst före skatt (SEK):

Du som har inkomst från arbete och andra skattepliktiga inkomster och ersättningar 

Multiplicera din månadslön, före skatt, med 12 för att få fram din årsinkomst.  

Du som har bidrag och ersättningar som inte är skattepliktiga

Multiplicera med 1,5 för att de skall kunna jämföras med skattepliktig inkomst. Multiplicera sedan detta med 12 för att få fram din årsinkomst.  

Du som har både lön och bidrag

Räkna ut enligt ovan och lägg samman allt.  

Du som har en medsökande

Om du har en medsökande skall du bara fylla i din egen inkomst i dina uppgifter. Systemet lägger ihop era inkomster automatiskt.  

Pensionär

Glöm inte att lägga till ditt bostadsbidrag


 

   

Arbetar

   

Studerar

   

Företagare och pensionär


Inkomst

 

Lena har en månadslön på 22.000 före skatt.

 

Bosse studerar och har maximalt studiemedel på 9.024 kr/månad under tio månader.

 

Ebba är egenföretagare och tar ut 430.000 som inkomst av tjänst per år.

Hon har även inkomst av kapital på 24.000 per år före skatt.


Uträkning

 

22.000 x 12 = 264.000 kr

 

9.024 kr x 1,5 x 10 = 135.360 kr

 

430.000 + 24.000 = 454.000 kr


Extra inkomst

 

-

 

Bosse jobbar extra och tjänar 4.000 kr i månaden före skatt.

 

-


Uträkning

 

-

 

4.000 kr x 12 = 48.000 kr

 

 


Medsökande

 

-

 

-

 

Medsökande Ulf, har tjänstepension på 12.560 kronor i månaden före skatt.


Uträkning

 

-

 

-

 

12.560 x 12 = 150.720


Extra inkomst

 

-

 

-

 

Ulf har även inkomst av aktier på 36.000 per år före skatt.


Uträkning

 

-

 

135.360  + 48.000 = 183.360

 

150.720 + 36.000 = 186.720


Summa

 

264.000 kr

 

183.360 kr

 

 186.720 kr


Summa med medsökande, läggs ihop automatiskt

 

-

 

-

 

454.000 + 186.720 = 640.720 kr


Sammanlagd årsinkomst

 

Lena: 264.000 kr

 

Bosse: 183.360 kr

 

Ebba: 454.000 kr
Ulf: 186.720 kr


Huvudsaklig inkomst

Här kan du se vilken typ av inkomst som är skattepliktig.


Skattepliktig

 

Inte skattepliktig

Tjänst (lön)

 

Etableringsersättning

Näringsverksamhet

 

Försörjningsstöd

Kapital (ränta, utdelningar)

   

Studiemedel

Pension

   

A-kassa

   

Aktivitetsersättning

   

Läs mer hos försäkringskassan

Läs om bostadsbidrag och annat stöd.

Sök efter bostad på boplats.se

Under avdelningen Sök bostad hittar du alla typer av bostäder på boplats.se. Om du vill ha ett meddelande när en viss typ av lägenhet publiceras, kan du skapa en bevakning.

Sökverktyget / Bevakningar / Visa lägenheter / Villkor och plats / Lista eller karta


Att använda sökverktyget

Börja med att välja vilken typ av boende du letar efter i sökverktyget. Förstahandskontrakt, andrahandskontrakt, rum eller köp nytt. Fyll i typ av lägenhet; hyra, antal rum, boarea, i vilken kommun och vilka områden den skall ligga. När du trycker på Sök visas alla annonserade bostäder med dessa egenskaper i listan.

sök.jpg

Bevakningar

Om du vill ha ett meddelande när en viss typ av lägenhet publiceras kan du göra en bevakning genom att Spara sökkriterier som bevakning.  Du kan göra flera olika bevakningar som du döper till vad du vill, till exempel ”Trea i Lundby med balkong”, ”Allt i Mölndal”, eller ”Min drömlägenhet”. Under Mina sidor/Kontaktuppgifter ställer du in om du vill ha e-post när en bevakning hittar ett nytt objekt.

bevakning.jpg

Visa lägenheter

När du är inloggad är de lägenheter som du kan anmäla intresse för markerade med en grön bock. Om de inte uppfyller villkoren ser du ett rött kryss. 

   
Uppfyller villkoren   Uppfyller inte villkoren

Om du bara vill se lägenheter där du kan anmäla intresse skall du kryssa i rutan Visa bara boenden där jag uppfyller villkoren. 

visabara.jpg

Villkor och plats

Klicka på villkoren och se exakt vad som krävs för att kunna anmäla intresse. Du ser även hur många som redan har anmält intresse och vilken plats du har för tillfället.

villkor 1.jpg

Lista eller karta

Du kan välja om resultaten skall visas som en lista eller på en karta. När du klickar på ikonen på kartan ser du mer information om lägenheten.


visasom.jpg
Så fungerar grupperade lägenheter

Funktion grupperade lägenheter användas då hyresvärden har flera liknande lägenheter som skall hyras ut samtidigt. En annons med grupperade lägenheter har vissa skillnader jämfört med en vanlig annons som du kan läsa om nedan.

 


Söklistan: Du ser att det är en annons med grupperade lägenheter då hyran anges med till exempel "från 5 567 kr" samt att kvadratmeter anges som ett intervall.
1.JPG

Annonsen: När du anmäller intresse för grupperade lägenheter söker du till en grupp av lägenheter. Lägenheterna kommer ha samma antal rum men kan skilja sig åt i vilken våning de ligger på eller andra detaljer. I annonsen ser du hur många som ingår under rubriken Antal.
2.JPG

Antal: Klicka på antalet så ser du detaljerna för alla lägenheter som ingår i gruppen.
3.JPG

Visning: Om du blir kallad till visning får du möjlighet att prioritera de olika lägenheterna som ingår i en grupperad annons. De flesta annonser med grupperade lägenheter kommer att vara för nybyggda lägenheter där det inte finns någon färdig lägenhet att se på.

4.JPG

Svara ja: När du svarar "ja" på en visning för en grupperade lägenheter öppnas ett fönster där du skall prioritera de lägeheter som ingår i annonsen. Att prioritera en lägenhet innebär att du säger "ja" till kontraktet om du skulle få chansen att skriva på. Tänk på att det inte går att ångra ditt val för grupperade lägenheter. Du måste prioritera minst en lägenhet.

5_Visning fråga.JPG

Prioritera: Kryssa för lägenheterna i den ordning du helst vill ha dem. Om du inte är intresserad av en eller flera lägenheter som ingår i en annons för grupperade lägenheter sätter du inget kryss. 
Om du vill börja om från början är det bara att ta bort alla kryss.
6_Prioritera - Kopia.JPG

Följ processen: Under intresseanmälningar ser du hur uthyrningen går och hur många lägenheter du har prioriterat.
7_Andra Prio.JPG

Hyresvärden kommer att fördela lägenheterna mellan de som har fått visning. Precis som i en vanlig annons vet du inte säkert om du kommer att få ett kontrakt förrän uthyrningen är färdig.

Från intresseanmälan till kontrakt

Det är hyresvärden som annonserar och som bestämmer vem som får kontraktet på boplats.se. Här kan du följa hela vägen från intresseanmälan till kontrakt. 

Anmäl intresse / Följ vad som händer / Visning / Kontrakt / Uthyrning


Anmäl intresse

Hyresvärdarna annonserar själva sina lägenheter på boplats.se. I annonsen hittar du information om lägenheten. Läs igenom annonsen noga innan du anmäler intresse.

Under JUST NU Kan du se hur många som har anmält intresse samt hur många som är före dig om lägenheten hyrs ut enligt rangordning.

Du kan ångra din anmälan så länge annonsen är publicerad, men inte efter det att sista ansökningsdag har passerat. 

1 anmäl.jpg


Följ vad som händer med lägenheten

Du kan följa uthyrningsprocessen för en lägenhet under fliken Sökta Bostäder på Mina Sidor. Status beskriver vad som händer med lägenheten.

Öppen för ansökningar: Fortfarande publicerad. Fler kan anmäla intresse för lägenheten.

Behandlas: Ansökningstiden är slut och hyresvärden börjar arbeta med ansökningarna och förbereder för visning. 

Visning pågår: Hyresvärden har valt ut ett antal sökande som de bjuder in till visning. Hur många som kallas till varje visning varierar beroende på lägenhet och område. Om du blir aktuell för visning kommer du att få ett meddelande. Du behöver inte kontakta hyresvärden. Observera att visning ibland är på ritning, särskilt vid nyproduktion.

Visning avslutad: Visningen av lägenheten är avslutad. Hyresvärden kommer att tilldela kontraktet till en av de som tackat ja och som uppfyller villkoren. 

Kontrakt tilldelat: Hyresvärden har nu tilldelat kontraktet till en av de sökande.  
2 sökta.jpg


Visning

Visningsinbjudan: Om du blir inbjuden till en visning kommer du att få ett meddelande om detta på Mina Sidor / Meddelanden. Du kan välja att få dina meddelanden vidarebefordrade till din e-post eller som sms på Mina Sidor / Kontaktuppgifter. Information om visningen hittar du i meddelandet. 

Svara Ja/Nej till lägenheten: Efter att du har varit och tittat på lägenheten ska du svara Ja eller Nej till lägenheten. Du måste svara innan sista svarsdatum. Du svarar Ja eller Nej på Mina Sidor / Sökta Bostäder. 
Om du svarar Nej mer än sex gånger på ett halvår kan hyresvärden underkänna din intresseanmälan. Du kan ångra dig fram till Sista svarsdatum. Efter det anser hyresvärden att du har tackat ja om du får kontraktet.

5 visning.jpg


Kontrakt

Hyresvärden tar allt som oftast en kreditupplysning eller en solvenskontroll på den som är aktuell för ett kontrakt. Hyresvärden begär även in intyg och kollar referenser. Du måste uppfylla villkoren som är uppställda i hyresvärdens uthyrningspolicy för att kunna skriva kontrakt. Om du får kontraktet kommer du att få ett meddelande. Hyresvärden bokar en dag med dig för kontraktsskrivning.

Efter sista svarsdatum: Hyresvärden kommer att tilldela kontraktet till en av de som tackat ja och som uppfyller villkoren. Allmännyttan rangordnar alltid de sökande efter antal dagar hos Boplats. I annonsen ser du vilken plats du har i kön. Privata hyresvärdar kan välja att läsa igenom ansökningarna och välja vem de vill tilldela kontraktet till. Om du blir tilldelad kontrakt kommer du att få ett meddelande/bli kontaktad. Boka kontraktsskrivning.


Uthyrning

När du har skrivit kontrakt nollställs dina Dagar hos Boplats. (Undantaget kontrakt utan besittningsskydd)

Om du inte får kontraktet kan du se hur det gick under Mina Sidor / Sökta Bostäder.

Uthyrd: Uthyrning av bostaden är avslutad. Om hyresvärden rangordnar de sökande efter antal dagar på Boplats kan du se hur många dagar personen som fick kontraktet hade på Mina Sidor / Sökta Bostäder under rubriken Gamla Intresseanmälningar.

Avbruten: Lägenheten skall inte hyras ut eller kommer att publiceras igen. Du får ett meddelande med anledningen till att uthyrningen avbrutits. Du kan även se det i listan under rubriken Gamla Intresseanmälningar.

6 annan sökande.jpg

 
Ordlista och definitioner

På denna sida hittar du förklaringar och definitioner till de begrepp vi använder oss av på boplats.se. Läs gärna igenom hela listan om du vill veta hur allt fungerar.

a  b  c  d  e  f  g  h  i  j  k  l  m  n  o  p  q  r  s  t  u  v  x  y  z  å  ä  ö


administrativ avgift

 

Det kostar hundra kronor per år att vara medlem och kunna söka lägenheter på boplats.se.


anmäl intresse

 

När du anmäler intresse berättar du för hyresvärden att du vill gå på visning av lägenheten. Du måste uppfylla hyresvärdens villkor för att kunna anmäla intresse.

Hyresvärden väljer vilka av de sökande som får gå på visning - hur det går till står alltid i annonsen.

Du kan gå på visning och säga nej till lägenheten max sex gånger på ett halvår.Har du svarat nej, eller låtit bli att svara 6 gånger under sex månader har hyresvärden möjlighet att underkänna din intresseanmälan. Du får då ett meddelande om detta.


användarvillkor

 

Det du måste godkänna när du registerar dig hos boplats. I huvudsak att hyresvärdarna får tillgång till de uppgifter du skriver in i din registrering. Läs mer.

 

avbruten

 

Status på lägenhetsannons. Uthyrningen av lägenheten är avbruten. De som anmält intresse får ett meddelande med anledningen till att den blivit avbruten.


barn 

 

Alla barn som skall bo i bostaden, oavsett ålder.

 

behandlas

 

Status på lägenhetsannons. Annonseringen är avslutad och hyresvärden börjar arbeta med ansökningarna.


beräknad sammanlagd årsinkomst

 

 

Den inkomst du beräknar ha under den närmsta tiden. Hyrevärden vill veta hur din inkomst kommer att se ut ungefär ett år framåt i tiden. 


besittningsskydd

 

En bostadshyresgäst har i regel rätt till förlängning av sitt
hy­resavtal när hyresvärden säger upp avtalet och begär att hyresgästen ska flytta. Läs mer hos hyresnämnden.

 

byte

 

Att byta en hyresrätt med förstahandskontrakt mot en annan hyresrätt med förstahandskontrakt. För att få göra det krävs hyresvärdens godkännande.

 

dagar hos boplats

 

De dagar du samlar som betalande medlem på Boplats. Räknas från första dagen du betalar. Kan användas av hyresvärdar för att rangordna sökande. Nollställs om du får ett förstahandskontrakt eller om du slutar vara medlem. 

 

dagar hos hyresvärd

 

Antalet dagar du som hyresgäst har bott i nuvarande lägenhet hos din hyresvärd. Kan användas för att rangordna sökande.

 

folkbokföringsort

 

Den ort där personen regelmässigt vistas under dygnet, det vill säga där man sover. Den som har flera bostäder är folkbokförd i orten där personen har sin huvudsakliga tjänst eller verksamhet.
Läs mer hos Skatteverket.

 

gemenskapsboende

 

Ett gemenskapsboende är ett flerfamiljshus med vanliga bostäder, ofta lite mindre än ”normalstorlek”, och med gemensamma lokaler där de boende kan laga mat och äta tillsammans, odla sina intressen och umgås.

Gemenskapsboende finns både för alla åldrar och för människor ”i andra halvan av livet”. Boendet kan upplåtas som hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt.

 

hushåll

 

Den person, eller de personer, som skall bo i bostaden.

 

hyresvärd

 

En person eller företag som hyr ut en bostad. Hyresvärden kan, men behöver inte vara, fastighetsägare.

 

inkomst av näringsverksamhet

 

Inkomst av näringsverksamhet är inkomst från egen firma eller bolag.

 

inkomst av tjänst

 

Inkomst av tjänst är den lön du får av din arbetsgivare.

 

inkomstkälla, huvudsaklig

 

Den källa till inkomst som ger dig största delen av din beräknade årsinkomst. Har du flera väljer du den som ger dig mest inkomst.

 

inneboende

 

Den som hyr en del av en bostad. Inneboende har aldrig besittningsskydd.

 

intresseanmälan

 

En anmälan av intresse för en lägenhet.

 

ja till kontrakt

 

När du anmäler intresse berättar du för hyresvärden att du tänker skriva kontrakt om du blir erbjuden lägenheten. 

 

kontrakt tilldelat

 

Status på lägenhetsannons. Hyresvärden har tilldelat kontraktet till en av de sökande.


kooperativ hyresrätt

 

En hyresrättslägenhet som en kooperativ hyresrättsförening upplåter till en hyresgäst som är medlem i  föreningen. Varje medlem deltar i föreningen genom att betala en medlemsinsats. Föreningen har också rätt att ta ut en medlemsinsats av särskilt slag, upplåtelseinsats, i samband med att föreningen upplåter en lägenhet med kooperativ hyresrätt. När hyresgästen flyttar ut återbetalas upplåtelseinsatsen utan ränta.
Läs mer, Svensk författningssamling.

 

kontraktsdatum

 

Det datum du skriver på kontrakt för en lägenhet.

 

korttidskontrakt

 

Ett korttidskontrakt är ett tidsbegränsat förstahandskontrakt utan besittningsskydd. Det betyder att du inte har någon rätt till förlängning av hyrestiden. Det datum avtalet mellan dig och hyresvärden går ut måste du därför flytta. Hur länge du får bo i lägenheten står i annonsen.

Du behåller dina Dagar hos Boplats om du tecknar ett korttidskontrakt på en lägenhet på vår webbplats.

 

kreditupplysning

 

Hyresvärden kontrollerar alltid om du har utestående skulder eller har haft betalningsanmärkningar. Läs mer http://www.datainspektionen.se/fragor-och-svar/kreditupplysning/

 

medlem

 

Person som har skapat ett konto på boplats.se.

 

medsökande

 

Person som skall bo i bostaden tillsammans med den som anmäler intresse. Den medsökandes inkomst läggs ihop med den sökandes inkomst.

Hyresvärden gör kreditupplysning även på medsökande. Medsökandes dagar nollställs aldrig om de får kontrakt som medsökande.

 

nej till kontrakt

 

Du berättar för hyresvärden att du inte vill skriva kontrakt på lägenheten. Har du svarat nej, eller låtit bli att svara 6 gånger under sex månader hzar hyresvärden möjlighet att underkänna din intresseanmälan. Du får då ett meddelande om detta.

 

poäng hos hyresvärd

 

Poäng du har samlat hos en viss hyresvärd. Kan användas för att rangordna sökande.


rangordning

 

Den ordning i vilken sökande blir erbjudna kontrakt av hyresvärden.

 

rum för inneboende

 

För att räknas som inneboende skall du hyra en del av en lägenhet eller villa. Om du hyr ut hela bostaden räknas det i stället som en andrahandsuthyrning.
Läs mer om att hyra ut rum.

 

seniorlägenhet

 

Boplats har ingen entydig definition på vad en seniorbostad är utan det är en lägenhet som hyresvärden har bedömt vara lämplig för seniorer. Oftast innebär detta att bostaden och närmiljön lämpar sig för kvarboende långt fram i livet. Exempelvis att bostaden kan ha tillgång till hiss eller befinna sig på markplan, ha låga eller inga trösklar samt inneha rymliga badrum. 

 

student

 

Oftast någon som studerar vid en skola på högre nivå än gymnasiet. Det är hyrevärden som bestämmer vilken, eller vilka, skolor man skall läsa på för att få hyra deras lägenheter.

 

studentlägenhet

 

En hyresrätt som bara kan hyras av studenter. Har begränsat besittningsskydd. Ofta kräver hyresvärden att du läser vid en särskild högskola eller universitet. Vad som gäller står alltid i lägenhetsannonsen.

 

tillgänglighetsmärkt

 

Stadens fastighetsägare har sedan 2009 möjlighet att T-märka lägenheter som uppnår vissa standardiserade krav på tillgänglighet. Minimikraven är att den ska ligga i markplan alternativt ha en hiss, låga eller inga trösklar och ett rymligt badrum. T-märkta lägenheter är vanliga lägenheter som kan sökas av alla som uppfyller villkoren. På Boplats är de märkta med etiketten ”T-märkt”.


trappor

 

Antalet trappor mellan våningsplan till lägenhetens ingång. -1 betyder att det är en trappa ned. 0 trappor betyder att den ligger i entréplan eller markplan. 1 betyder en trappa upp.

 

trygghetsboende

 

Trygghetsboende är ett ordinärt boende avsett för personer som fyllt 65 år. Ett trygghetsboende kan utgöra en del i ett större bostadsområde eller del i ett flerbostadshus. Med trygghetsboende avses bostadslägenheter med god tillgänglighet och tillgång till gemensam lokal för samvaro och aktivitet och där de boende kan äta tillsammans samt mötesplats utomhus som främjar gemenskap. Det ska finnas personalstöd varje dag för trygghet och aktiviteter. Tilläggsservice, som kunden betalar själv, ska kunna förmedlas. Boendet ska ha nära till olika service. Boendet kan upplåtas som hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt.
Läs mer hos Göteborgs Stad och hos Boverket.

 

uthyrd

 

Status på lägenhetsannons. Uthyrningen av bostaden är avslutad.

 

villkor

 

Hyresvärdens villkor för att du skall kunna söka lägenheten.

 

visning

 

Möjlighet att besöka lägenheten innan du bestämmer dig om du vill skriva kontrakt om du skulle få ett erbjudande.

 

visning avslutad

 

Status på lägenhetsannons. Visningen av lägenheten är avslutad.


visning pågår

 

Status på lägenhetsannons. Hyresvärden har börjat skicka meddelande med kallelse till visning.


visningsinbjudan

 

Meddelande om att du har möjlighet att gå på visning på en lägenhet.

 

vuxna

 

Personer som skall bo i bostaden som inte räknas som barn.

 

önskemål

 

Dina önskemål om boende. Vissa hyresvärdar använder önskemål som ett villkor för att du skall kunna anmäla intresse på en lägenhet. När du har ändrat ett önskemål är de låsta i sju dagar innan du kan ändra på nytt.


öppen för ansökningar

 

Status på lägenhetsannons. Innebär att sökande kan anmäla intresse för bostaden.


Om du inte har en dator

Du som inte kan använda en dator kan få hjälp via telefon, Medborgarkontoren, eller hos Boplats kundmottagning i Rosenlund. Läs mer om vad du kan få hjälp med här.

Hjälp med boplats.se / Särskilda ärenden


Hjälp med boplats.se

Om du inte kan använda en dator själv har du möjlighet att få hjälp. För att kunna hjälpa dig behöver vi ditt användarnamn (personnummer eller e-postadress) och lösenord. Skaffa ett nytt lösenord

Du kan få hjälp med följande 

 • Registrera dig på boplats.se

 • Leta efter lägenheter och göra intresseanmälningar på boplats.se.

 • Ändra på dina kontaktuppgifter och din profil.

 • Få betalningsinformation för medlemsavgiften. (OCR-nummer för betalning hos din bank)
Här kan du få hjälp

Telefon

Besök Medborgarkontor

 

Boplats i Rosenlund 

 

 

Särskilda ärenden, Boplats

Boplats kundmottagning i Rosenlund kan även hjälpa dig med följande.
 • Byta till svenskt personnummer (kräver legitimation och dokumentation från skatteverket)

 • Byta lösenord (kräver legitimation)
Guider på somaliska och arabiska

Här hittar du kort information om Boplats på somaliska och arabiska.


Somaliska
 (pdf)

Arabiska (pdf)
Sök rum och andrahand

Annonser från privatpersoner som vill hyra ut rum eller lägenhet i andrahand hittar du under "Sök bostad". Så här går det till att anmäla intresse.

 1. Logga in som vanligt.

 2. Välj "Rum / andrahand / villa" i sökverktyget.

 3. För att kunna anmäla intresse måste du uppfylla annonsörens villkor. Kryssa i rutan "Visa bara boenden där jag uppfyller villkoren" så ser du alla annonser där du kan anmäla intresse.

 4. Klick på "Anmäl intresse" och skriv din ansökan. Skriv ditt namn, dina kontaktuppgifter och berätta lite om dig själv!

 5. Annonsören kontaktar dig sedan om ansökan var av intresse.

andrahand.jpg