Från intresseanmälan till kontrakt

Det är hyresvärden som annonserar och som bestämmer vem som får kontraktet på boplats.se. Här kan du följa hela vägen från intresseanmälan till kontrakt. 

Anmäl intresse / Följ vad som händer / Visning / Kontrakt / Uthyrning


Anmäl intresse

Hyresvärdarna annonserar själva sina lägenheter på boplats.se. I annonsen hittar du information om lägenheten. Läs igenom annonsen noga innan du anmäler intresse.

Under JUST NU Kan du se hur många som har anmält intresse samt hur många som är före dig om lägenheten hyrs ut enligt rangordning.

Du kan ångra din anmälan så länge annonsen är publicerad, men inte efter det att sista ansökningsdag har passerat. 

1 anmäl.jpg


Följ vad som händer med lägenheten

Du kan följa uthyrningsprocessen för en lägenhet under fliken Sökta Bostäder på Mina Sidor. Status beskriver vad som händer med lägenheten.

Öppen för ansökningar: Fortfarande publicerad. Fler kan anmäla intresse för lägenheten.

Behandlas: Ansökningstiden är slut och hyresvärden börjar arbeta med ansökningarna och förbereder för visning. 

Visning pågår: Hyresvärden har valt ut ett antal sökande som de bjuder in till visning. Hur många som kallas till varje visning varierar beroende på lägenhet och område. Om du blir aktuell för visning kommer du att få ett meddelande. Du behöver inte kontakta hyresvärden. Observera att visning ibland är på ritning, särskilt vid nyproduktion.

Visning avslutad: Visningen av lägenheten är avslutad. Hyresvärden kommer att tilldela kontraktet till en av de som tackat ja och som uppfyller villkoren. 

Kontrakt tilldelat: Hyresvärden har nu tilldelat kontraktet till en av de sökande.  
2 sökta.jpg


Visning

Visningsinbjudan: Om du blir inbjuden till en visning kommer du att få ett meddelande om detta på Mina Sidor / Meddelanden. Du kan välja att få dina meddelanden vidarebefordrade till din e-post eller som sms på Mina Sidor / Kontaktuppgifter. Information om visningen hittar du i meddelandet. 

Svara Ja/Nej till lägenheten: Efter att du har varit och tittat på lägenheten ska du svara Ja eller Nej till lägenheten. Du måste svara innan sista svarsdatum. Du svarar Ja eller Nej på Mina Sidor / Sökta Bostäder. 
Om du svarar Nej mer än sex gånger på ett halvår kan hyresvärden underkänna din intresseanmälan. Du kan ångra dig fram till Sista svarsdatum. Efter det anser hyresvärden att du har tackat ja om du får kontraktet.

5 visning.jpg


Kontrakt

Hyresvärden tar allt som oftast en kreditupplysning eller en solvenskontroll på den som är aktuell för ett kontrakt. Hyresvärden begär även in intyg och kollar referenser. Du måste uppfylla villkoren som är uppställda i hyresvärdens uthyrningspolicy för att kunna skriva kontrakt. Om du får kontraktet kommer du att få ett meddelande. Hyresvärden bokar en dag med dig för kontraktsskrivning.

Efter sista svarsdatum: Hyresvärden kommer att tilldela kontraktet till en av de som tackat ja och som uppfyller villkoren. Allmännyttan rangordnar alltid de sökande efter antal dagar hos Boplats. I annonsen ser du vilken plats du har i kön. Privata hyresvärdar kan välja att läsa igenom ansökningarna och välja vem de vill tilldela kontraktet till. Om du blir tilldelad kontrakt kommer du att få ett meddelande/bli kontaktad. Boka kontraktsskrivning.


Uthyrning

När du har skrivit kontrakt nollställs dina Dagar hos Boplats. (Undantaget kontrakt utan besittningsskydd)

Om du inte får kontraktet kan du se hur det gick under Mina Sidor / Sökta Bostäder.

Uthyrd: Uthyrning av bostaden är avslutad. Om hyresvärden rangordnar de sökande efter antal dagar på Boplats kan du se hur många dagar personen som fick kontraktet hade på Mina Sidor / Sökta Bostäder under rubriken Gamla Intresseanmälningar.

Avbruten: Lägenheten skall inte hyras ut eller kommer att publiceras igen. Du får ett meddelande med anledningen till att uthyrningen avbrutits. Du kan även se det i listan under rubriken Gamla Intresseanmälningar.

6 annan sökande.jpg