Continue to the page
Close

Bostadskön kan kännas lång, men det finns tips för dig är ung och vill ha egen bostad. Bland annat kan det vara enklare att få vissa boendetyper, som studentlägenheter eller nyproduktion. Du ökar också dina chanser om du registrerar dig i god tid. Redan som 17-åring kan du registrera dig och börja samla ködagar på boplats.se.

Registrera dig som 17-åring / För dig som ska flytta hemifrånStudentlägenheterBostäder för ungaFler tips

Registrera dig redan som 17-åring

Alla lägenheter som annonseras på boplats.se går till den sökande med flest ködagar och som uppfyller villkoren i annonsen. Därför är det bra att ställa sig i bostadskö så tidigt som möjligt för att öka dina chanser.

Du kan registrera dig och samla ködagar på boplats.se från den dag du fyller 17 år. Då betalar du din  första årsavgift till Boplats på din 18-årsdag. Verifiera både din e-postadress och ditt mobilnummer när du registrerar dig, så att du får påminnelse när det är dags att betala. Först när du har fyllt 18 år kan du börja söka lediga lägenheter.

För att bli erbjuden ett kontrakt måste du också uppfylla villkoren i annonsen. Se därför till att uppdatera din profil så att du inte går miste om ett erbjudande.

» Så registrerar du dig på boplats.se

För dig som ska flytta hemifrån

Varje år håller Boplats och Budget- och skuldrådgivningen i Göteborg  en informationskväll för 17-åringar med målsman, som bland annat handlar om: 

  • Att registrera sig i god 

  • Tips för att söka bostad

  • Vad du ska tänka på när du söker andrahand och rum

  • Hur du får koll på din ekonomi

» Ladda ned presentationen här. (pdf) 

Presentationen - ung person funderar på framtiden

Studentlägenheter

På boplats.se hittar du studentlägenheter från Göteborgs kommunala hyresvärdar och flera privata hyresvärdar. För att söka studentlägenheter på boplats.se måste du först skapa ett konto, samla ködagar genom att betala årsavgiften och ha fyllt i din profil på Mina sidor.

Studentlägenheter är främst till för dig som studerar på högskola eller universitet men ibland kan hyresvärden hyra ut till studerande även på andra utbildningar som YH och gymnasieskola. Du ser vilka villkor som gäller i varje annons. 

» Se lediga studentlägenheter just nu

» Se statistik med kötid för studentlägenheter

Antal publicerade studentlägenheter på boplats.se

2014 196 st
2015 1094 st
2016 1116 st
2017* 433 st
2018 162 st
2019 298 st
2020  245 st

*Våren 2017 beslöt Chalmers Studentbostäder att sköta förmedlingen av sina studentlägenheter i egen regi.

Du behåller oftast din kötid

De flesta studentlägenheter hyrs ut som korttidskontrakt. Det betyder att du måste flytta från lägenheten när du har studerat färdigt. I dessa fall får du behålla dina ködagar på boplats.se som du kan använda för att söka andra lägenheter i framtiden. Det finns undantag. Läs därför varje annons noga för att se vad som gäller.

» Läs om hur det är att bo på 13 kvm - Compact living i Brunnsbo 

Andra vägar till en studentbostad

Du som ska studera på Chalmers eller Göteborgs universitet kan också registrera dig på Chalmers studentbostäder och SGS studentbostäder. Du kan registrera dig från det året du fyller 17 år. 

» Chalmers Studentbostäder  
Stiftelsen har ett eget kösystem från och med 1 april 2017. Läs mer på Chalmers Studentbostäders webbplats.

» SGS Studentbostäder 
Stiftelsen har ett eget kösystem. Läs mer på SGS Studentbostäders webbplats.

Ung person på café

Bostäder för unga

Ibland publiceras det lägenheter som riktar sig specifikt till unga. För att söka dessa lägenheter måste du uppfylla villkor som hyresvärden har bestämt. Vanliga villkor kan till exempel vara maxålder, maxinkomst eller ett krav att du fortfarande bor hemma. Se därför till att informationen i din profil är uppdaterad, så att du inte går miste om chansen att söka dem.

Fler tips för dig som är ung bostadssökande

Det kan ta lång tid att få ett förstahandskontrakt genom boplats.se, men om du söker vissa boendetyper eller inom vissa områden kan det gå snabbare. Läs mer i länkarna nedan.

» Hitta lägenhet på boplats.se

» Tips för dig som är ung bostadssökande